Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia odhalila podvod: Obvinila okresného šéfa aj manžela poslankyne Smeru!

Okresný šéf strany Smer Zobraziť galériu (2)
Okresný šéf strany Smer

BRATISLAVA – Finančnej polícii sa podarilo odhaliť podvod, v ktorom boli zaangažovaní aj ľudia blízki strane Smer. Medzi piatimi obvinenými osobami je aj smerácky starosta Novej Dubnice či manžel poslankyne strany Roberta Fica.

Informáciu o policajnom vyšetrovaní priniesol portál tvnoviny.sk, podľa ktorého sa mal podvod stať ešte v roku 2009. Istá firma z úradu práce získala desaťtisíce eur, ktoré mala využiť na školenie nových zamestnancov. Žiadne sa však neuskutočnilo. Podľa televízie Markíza polícia obvinila dvoch Kórejčanov a troch Slovákov.

Jedným z nich má byť súčasný primátor Novej Dubnice okresný predseda Smeru Peter Marušinec. Ďalším je podnikateľ Ivan Liška, manžel poslankyne národnej rady Ivety Liškovej. Liškovej sme sa pokúšali dovolať, no je zrejme a na dovolenke a mobil nedvíhala. Starosta sa k prípadu odmietol vyjadriť. Treťou podozrivou je vraj žena, ktorá vo firme pracovala ako ekonómka.

Keďže ide o peniaze z eurofondov, polícia začala trestné stíhanie pre subvenčný podvod a zločin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev. Páchateľom hrozí v prípade uznania viny maximálny trest 12 rokov vo väzení.

„Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil zo zločinu subvenčného podvodu a zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev štyroch mužov a jednu ženu,“ potvrdila policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Podľa policajných zistení v období od februára do decembra roku 2009 zástupcovia výrobnej spoločnosti v Dubnici nad Váhom podvodne od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne získali takmer 160-tisíc eur. Školenia, ktoré sa neuskutočnili mal zabezpečovať práve manžel poslankyne Liškovej.

V čase odstávok vo výrobe, majitelia spoločnosti nemali finančné prostriedky na mzdy  zamestnancov. Zistili teda, že časť mzdy zamestnancov je možné refundovať čerpaním finančných prostriedkov cez úrad práce. Zamestnanci mali v čase odstávky výroby rôznymi školeniami (kurz anglického jazyka pre začiatočníkov a pokročilých, manažérsky kurz a pod.) získať nové vedomosti a odborné zručnosti.

Keďže však už v marci 2009 spoločnosť pristúpila k výrobe nových objednávok, zástupcovia spoločnosti nechceli realizovať školenia navrhnutým spôsobom. Ďalšia časť zamestnancov by nestíhala vyrábať zákazky. Silvia K, Peter M., Ivan L. a dvaja kórejskí majitelia spoločnosti sa dohodli na ďalšom postupe tak, že sa dohodnuté školenia vôbec neuskutočnili. Pripravili všetky podklady pre úrad práce tak, ako keby sa školenia uskutočnili. Postupne bola na účet spoločnosti prevedená suma vo výške takmer 160 tisíc eur.

Tým, že zástupcu úradu práce uviedli do omylu v otázke plnenia podmienok, spôsobili škodu Slovenskej republike vo výške takmer 40 tisíc eur, čo je 25% podiel príspevku. Zároveň použili prostriedky z rozpočtu európskych spoločenstiev na iný účel ako boli pôvodne určené, čím umožnili spôsobenie sprenevery vo výške takmer 120 tisíc eur, čo je 75% podiel príspevku. Celkovo sa neoprávnene obohatili o takmer 160 tisíc eur.

Strana Smer reagovala na kauzu tým, že treba nechať pracovať orgány činné v trestnom konaní. "Možnými personálnymi dôsledkami sa budeme zaoberať na najbližšom zasadnutí predsedníctva," reagoval hovorca Smeru Erik Tomáš.

Ako doplnil podvečer, Marušinec sa vzdal funkcie okresného predsedu strany Smer-SD.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu