Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Radičovej exporadca z kauzy Osrblie je v policajnej cele

Bývalý premiérkin poradca Novotný Zobraziť galériu (3)
Bývalý premiérkin poradca Novotný

BRATISLAVA - Po exveľvyslancovi Igorovi Liškovi skončí vo väzbe aj bývalý externý poradca premiérky Ivety Radičovej Martin Novotný. Uviedlo to dnes policajné prezídium. Obaja sú namočení do korupčného škandálu okolo štadióna v Osrblí.

Novotného v stredu obvinili z nepriamej korupcie. Policajti prehľadali priestory jeho firmy a zhabali počítačovú techniku, ktorú budú skúmať. Hrozí mu až trojročné väzenie.

Okrem Novotného a Lišku sú obvinení aj ďalší dvaja ľudia, ktorých však stíhajú na slobode. Minister vnútra Daniel Lipšic v stredu nevylúčil, že okruh obvinených sa ešte rozšíri.

Úplatkárska kauza okolo štadióna v Osrblí sa zmenila na poriadny škandál, ktorý otriasa našou politickou scénou. Na konci júla chytili pri preberaní 30-tisícového úplatku tri osoby. Podľa polície išlo o 10 percent z pridelenej dotácie na na dostavbu národného športového biatlonového areálu. Peniaze mal sprostredkovať exveľvyslanec Liška a úplatkárov chytili vo firme premiérkinho poradcu Novotného.

Lišku vzal súd do väzby 31. júla. "Dôvodmi väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti," povedala. Tiež ho obvinili z nepriamej korupcie spolupáchateľstvom.

Premiérka Novotného okamžite po prevalení škandálu odvolala z funkcie. „Predsedníčka vlády SR bola o priebehu vyšetrovania informovaná. Prebiehalo a prebieha v súčinnosti s Úradom vlády SR. Martin Novotný bol externým poradcom, ktorého premiérka odvolala z funkcie z dôvodu straty dôvery," povedal hovorca premiérky Rado Baťo.

Prestavba a rekonštrukcia športového areálu v Osrblí, kde sa v roku 2012 majú uskutočniť Majstrovstvá Európy v biatlone, sa v dôsledku kauzy nebude financovať zo štátnych prostriedkov. Pôvodne malo ísť na tento účel 1,6 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu