Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ftáčnik má prieskum: PKO chce 47 percent Bratislavčanov

PKO
PKO

BRATISLAVA - Za zachovanie celého PKO na dunajskom nábreží sa vyslovilo 47 percent Bratislavčanov. Údaj je jedným z výsledkov telefonického prieskumu agentúry Focus, ktorý urobila od 6. do 9. júna so 600 respondentmi. Za zbúranie a postavenie nového PKO bolo 22 percent opýtaných, za zachovanie časti PKO 28 percent a tri percentá sa nevedeli vyjadriť. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik považuje prvý údaj za dôležitý a magistrát navrhne mestským poslancom, aby podporili zachovanie PKO ako celku a dohodu s investorom.

Výdavky na verejnú diskusiu o PKO pritom dosiahli 25 tisíc eur a samotný prieskum stál 4600 eur, uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

"Tých 600 respondentov je spodná hranica, keď údaje, ktoré sa získajú, sú relevantné," povedal pre Ivan Dianiška z agentúry Focus. Mesto si podľa neho objednalo telefonickú formu, forma osobného rozhovoru je drahšia.

Podľa prieskumu pre 80 percent respondentov bolo významné, aby hlavné mesto pri rozhodovaní o budúcnosti PKO vzalo do úvahy to, ako zvolený variant zaťaží jeho rozpočet. V súvislosti s ďalším postupom si 77 percent opýtaných myslí, že mesto by malo mať snahu nájsť s investorom Henbury Development kompromisné riešenie.

Názor, že mestská samospráva by mala odkúpiť pozemky od tejto firmy, ktoré jej predalo, zastáva deväť percent oslovených. Až 91 percent Bratislavčanov mieni, že nábrežie od River Parku po Výskumný ústav vodného hospodárstva by malo slúžiť na oddych a relax a ten istý počet je za to, aby v tomto priestore bolo kultúrne centrum celomestského významu.

Majiteľom pozemku pod PKO je súkromný investor Henbury Development, ktorý chce postaviť Nové PKO. Firma podala na mesto tri žaloby, samospráva ich uverejnila na svojej webovej stránke.

Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj pozemkov pod PKO firme Henbury Development v roku 2005 za 9.325.750,21 eura s tým, že 4.979.087,83 eura uhradí kupec do 30 dní od podpísania kúpnej zmluvy oboma stranami a 4.346.662 eur zaplatí vecným plnením - výstavbou promenády. Tú má po kolaudácii odovzdať do vlastníctva mestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu