Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bratislava prehrala spor, PKO definitívne zbúrajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na pojednávaní o platnosti právnych úkonov spojených s búraním Parku kultúry a oddychu (PKO) medzi žalovaným mestom Bratislava a žalujúcou firmou Henbury Development vyniesli dnes rozsudok na Okresnom súde Bratislava I. Mesto súd prehralo. Zmluva o spolupráci medzi oboma stranami je platná. Sudkyňa dala rozsudkom za pravdu investorskej firme.

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO developérskej spoločnosti ešte v roku 2005. Síce bez predaja stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale pôvodné zastupiteľstvo pri predaji pozemkov schválilo investičný zámer developéra, aby na mieste bývalého PKO postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu k názoru, že mestskí poslanci predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní známeho areálu, ku ktorému majú Bratislavčania, najmä skôr narodení, emotívny vzťah.
      
Vzťah mesta ku kauze za niekoľko miliónov eur označila sudkyňa za právne neprofesionálny, s pokusom o obštrukciu. Právna zástupkyňa Bratislavy však namietala, že zmluva o PKO je právne neplatná, lebo sa viazala aj na osud budov, ktoré sú v majetku mesta. K tomu musia dať výslovný súhlas poslanci mestského zastupiteľstva, čo sa však nikdy nestalo.
      
Sudkyňa poukázala na skutočnosť, že búracie povolenia na objekty PKO vydal územný stavebný úrad Staré Mesto práve na základe žiadosti hlavného mesta Bratislava. Právna zástupkyňa však opäť namietala protiprávnosť všetkých následných krokov a pôvodnú zmluvu označila za neplatnú, lebo nakladanie s obecným majetkom si podľa zákona jednoznačne vyžaduje súhlas zastupiteľstva. Ten nebol vydaný.
      
Žalujúca investorská firma na súde vyzvala mesto, aby sa podriadilo rozsudku a potvrdilo platnosť právnych úkonov súvisiacich so zmluvou. To znamená, že mesto by malo začať s asanačnými prácami na vlastné náklady, aby vytvorilo priestor na investorský stavebný zámer. Búracie povolenie na objekt PKO, ktoré vlastní mesto, je platné do konca tohto roka. K búracím prácam však s najväčšou pravdepodobnosťou nedôjde, lebo podľa právnej zástupkyne sa mesto proti rozsudku odvolá.
      
Bratislava mala záujem dohodnúť sa s investorom mimosúdnou cestou. Dosiaľ však k žiadnej dohode nedošlo. Mestskí poslanci by mali na decembrovom zastupiteľstve rokovať aj o PKO. Kroky vedenia mesta dosiaľ vychádzajú z platných uznesení mestského zastupiteľstva a snahy primárne riešiť budúcnosť PKO na základe dohody s vlastníkom pozemkov.
      
Bratislavská samospráva už prevzala budovu PKO späť do správy hlavného mesta SR. Je to výsledok vzájomnej dohody. Investor projektu Nové PKO na základe výzvy mesta odstránil v predošlom období časť zátarás okolo areálu PKO. Mesto realizovalo prehliadku objektu a prijalo určité opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť nevyhnutnú technickú prevádzku a údržbu PKO. Ide najmä o energetické zabezpečenie prevádzky v zimných mesiacoch, aby nedošlo k ďalšiemu možnému znehodnoteniu a poškodeniu objektu.
      
V časti areálu PKO, bývalej estrádnej hale, má v súčasnosti Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) hydrotechnické laboratóriá, ktoré sú ojedinelým a unikátnym pracoviskom svojho druhu v rámci celej Európy. Podľa zámerov developéra by aj táto časť PKO mala byť zbúraná a ustúpiť novej výstavbe. VÚVH je príspevkovou organizáciou a vedeckovýskumnou základňou Ministerstva životného prostredia SR. Ako nedávno uviedol rezortný minister József Nagy, "ministerstvo sa nebráni zámerom zbúrania tejto časti PKO, ale na druhej strane požaduje zachovanie laboratórií pre ich nespochybniteľný význam pre ochranu životného prostredia, protipovodňové štúdie a bezpečnú vodohospodársku výstavbu po celom Slovensku“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu