Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prieskum MVK: Matovič pred prahom, Slota mimo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ohláseným politickým stranám rastú preferencie. Podľa dnes zverejnených výsledkov reprezentatívneho prieskumu agentúry MVK by strana Obyčajní ľudia Igora Matoviča získala vo voľbách až 4,7 percenta hlasov rozhodnutých voličov a ocitla by sa tak tesne pod päťpercentným prahom zvoliteľnosti do parlamentu.

Ďalšia zatiaľ neexistujúca strana, Národ a spravodlivosť (NaS), ktorú zakladá bývalá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová, by získala 2,2 percenta.

Dominantnou stranou je podľa prieskumu naďalej Smer-SD, ktorý by získal 38,5 percenta hlasov zúčastnených voličov a v parlamente by obsadil 78 miest a mohol by zostaviť jednofarebnú vládu. Celá terajšia koalícia by získala v parlamente 72 miest. Najsilnejšou koaličnou stranou zostáva SDKÚ-DS, svoj hlas by jej odovzdalo 13 percent občanov a strana by obsadila 26 kresiel. Po 16 mandátov by získalo KDH (8,1 percenta) aj SaS (7,8 percenta). Pelotón parlamentných strán uzatvára Most-Híd so ziskom 7,1 percenta hlasov, ktoré by predstavovali silu 14 poslancov.

Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostala SMK, ktorú podporilo 3,3 percenta voličov, ani ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara (3,2 percenta). Strana zelených by si pripísala 2,5 percenta, KSS 1,9 percenta a SDĽ 1,2 percenta. Žiadna ďalšia strana nezískala viac ako percento preferencií.

Práve hlasy NaS by zrejme stlačili pod prah zvoliteľnosti SNS, ktorú v prieskume podporilo 3,7 percenta. Rozdelenie hlasov medzi NaS a SNS pripomína scenár z volieb v roku 2002. Z SNS pred voľbami odišiel jej terajší šéf Ján Slota, založil si vlastnú Pravú SNS a vo voľbách získal 3,65 percenta. Belousovovej SNS si vtedy pripísala 3,32 percenta a obe strany tak zostali mimo parlamentu. SNS sa do parlamentu vrátila, keď sa Slota a Belousovová opäť stretli v jednej strane.

Spomedzi 1 101 respondentov by sa na voľbách určite nezúčastnilo 16,4 percenta občanov, ďalších 9,3 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by podporili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu