Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

DSS-kám podľa Mihála vyhovuje konzervovanie dôchodcovských fondov

Jozef Mihál
Jozef Mihál

BRATISLAVA - Niektorým správcovským spoločnostiach vyhovuje konzervovanie súčasného stavu dôchodcovských fondov. V Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu (SRo) to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS).

"Súčasné garancie, tak ako ich pred dvoma rokmi zaviedla Ficova vláda, sú garancie akurát pre správcovské spoločnosti, aby mali garantovaný svoj zisk, ale negarantujú sporiteľom reálne zhodnotenie ich majetku," uviedol Mihál. V súčasnosti existujú tri fondy, ktoré sú podľa ministra rovnaké a nezarábajú. Mihál navrhuje zriadiť štyri fondy, ktoré by sa od seba líšili a sporitelia by sa mohli rozhodnúť pre konkrétny podľa svojich potrieb.

Smer-SD chce prísť s vlastným návrhom na zmeny v druhom pilieri. Zatiaľ čo vláda presadzuje, aby bol zo štyroch fondov garantovaný len jeden, Smer bude požadovať zachovanie garancie pri všetkých súčasných fondoch.

"Osemdesiat percent sporiteľov má nízky sklon k riziku, po slovensky povedané nechce riskovať a uprednostňuje istotu pred rizikom vyššieho výnosu," argumentuje podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír prieskumom agentúry Focus z jesene 2010. Podľa jeho slov dôchodkové sporenie nemá byť len naháňanie sa za vysokým výnosom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu