Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ani tretí kandidát SaS na čelo NBÚ nemusí prejsť, OKS má výhrady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štyria členovia OKS môžu zablokovať tretieho nominanta SaS na post šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Ako informuje dnešné vydanie denníka Sme, sudcovi Najvyššieho súdu (NS) SR Jurajovi Klimentovi vyčítajú rozsudok v tridsať rokov starom prípade vraždy Ľudmily Cervanovej.

NS v roku 2006 odsúdil šesticu Nitranov za jej znásilnenie a vraždu. Sudcovia neuverili, že ich bývalý režim odsúdil neprávom.

"Je to pre nás istý problém," povedal Sme predseda OKS Peter Zajac. O Klimentovej minulosti chce na pondelňajšej (6. 6.) Koaličnej rade hovoriť Most­Híd, v poslaneckom klube ktorého členovia OKS sedia. "Treba prebrať sporné veci," povedal denníku predseda strany Béla Bugár.

Premiérka Iveta Radičová z SDKÚ sa Klimenta zastala. "Považujem nomináciu, aj po konzultáciách s mojimi partnermi v SDKÚ-DS, za veľmi dobrú voľbu," uviedla. Šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) chce šéfa NBÚ voliť ešte pred parlamentnými prázdninami na schôdzi, ktorá sa začne 28. júna.

Telo znásilnenej a utopenej Cervanovej našli pred viac než 30 rokmi. Nitrania, ktorých odsúdili po zdĺhavom vyšetrovaní, tvrdia, že bývalý režim proces zmanipuloval. Po revolúcii ich proces otvorili, súdy však opäť rozhodli, že sú vinní. Najvyšší súd hlavným obvineným dokonca zvýšil tresty, ktoré im vymeral krajský súd.

Kliment nechcel nič komentovať. Potvrdil len, že súhlasil s kandidatúrou na miesto v Národom bezpečnostnom úrade. Bugár si myslí, že kauza Cervanová by nemala Klimenta diskvalifikovať. "Ide o veľmi zamotaný prípad. Neviem, či sa v ňom niekto vôbec dokáže zorientovať," upozornil.

Juraj Kliment bol aj v senáte, ktorý oslobodil bývalého starostu bratislavskej Rače z KDH Pavla Bielika v úplatkárskej kauze aj preto, že Bielika nechytili pri preberaní úplatku. Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský hovorí, že Klimenta by nemali odpísať rozhodnutia, ktoré urobil ako sudca.

Líder SaS Richard Sulík v piatok (3. 6.) novinárom oznámil, že predsedovia koaličných strán SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH ani premiérka Iveta Radičová nemajú voči Klimentovi výhrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu