Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

SDKÚ-DS nepodporí Paludu na šéfa NBÚ, o dôvodoch mlčí

Peter Paluda Zobraziť galériu (2)
Peter Paluda

BRATISLAVA – Ani druhý kandidát SaS na šéfa NBÚ Peter Paluda nenašiel podporu naprieč koalíciou, nepodporil ho poslanecký klubu SDKÚ-DS. „Pán Paluda nezískal väčšinovú podporu nášho klubu,“ povedal po rokovaní poslaneckého klubu strany jeho predseda Jozef Mikuš. Dôvody tohto rozhodnutia Mikuš nechcel konkretizovať.

„Myslím, že by nebolo korektné voči pánovi Paludovi, aby sme konkrétnosti hovorili na verejnosti,“ uviedol.

Na dôvody odmietnutia však bude zvedavý predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík. „Samozrejme ma bude zaujímať dôvod, prečo sa tak rozhodli a pokiaľ tie dôvody budú rozumné a budú mať svoje opodstatnenie, no tak predložíme ďalšieho kandidáta,“ reagoval.

Sulíka rozhodnutie klubu SDKÚ-DS prekvapilo, s koaličným partnerom sa chce stretnúť a na túto tému ďalej diskutovať.

„Pán Paluda je čestný a zásadový človek, ktorý by podľa nás túto funkciu dokázal výborne zastávať,“ odkázal Sulík prostredníctvom svojej osobnej tajomníčky Tatiany Tóthovej.

NBÚ v súčasnosti vedie František Blanárik, ten však oznámil svoju rezignáciu. Stalo sa tak krátko po tom, čo sa koaliční partneri začali zaoberať jeho minulosťou, keďže podľa medializovaných informácií spravodajsky pôsobil v komunistickej vojenskej kontrarozviedke. Jána Stana, ktorého SaS navrhla ako kandidáta na šéfovanie v NBÚ ako prvého, koaliční partneri nechceli akceptovať, pretože pôsobil v Slovenskej informačnej službe v čase, keď jej šéfoval Ivan Lexa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu