Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trnka jazdí autom po hrádzi, vraj kontroluje vodné dielo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka má výhody hodné prezidenta. Do práce môže jazdiť po dunajskej hrádzi, kam má prístup len polícia, strážna služba či vodohospodári, napísal denník Sme. O povolenie pre Trnku vodohospodárov žiadal splnomocnenec vlády pre vodné dielo Gabčíkovo Gabriel Jenčík. „Pán Trnka má ako prokurátor právo vstupu kam chce,“ vysvetľoval povolenie Jenčík.

Po otázkach Sme sa o Trnkovo povolenie začal zaujímať minister životného prostredia József Nagy (Most­-Híd). „Kontaktoval splnomocnenca vlády a požiadal o vysvetlenie dôvodov, prečo využil autoritu svojej pozície. Splnomocnenec Jenčík nebol ochotný vysvetliť dôvod ani motív postupu,“ napísalo ministerstvo. O splnomocnencovi a jeho kompetenciách chce minister debatovať vo vláde.

Denník Sme uviedol, že modrý Volkswagen vošiel pri Hamuliakove na hrádzu okolo 6:20. Sedel v ňom Dobroslav Trnka, ktorého denník nafotil a nakrútil na video. „Mám na to povolenie,“ reagoval Trnka pre denník. Na otázku, či ho ukáže odpovedal: „Nie ste osoby, ktoré by ma mali kontrolovať.“

Cesta medzi Trnkovým domom v Hamuliakove a hlavným mestom býva počas rannej aj poobedňajšej špičky úplne upchatá, upozornil denník. Necelých 16 kilometrov trvá často aj vyše hodiny. Po hrádzi je to 60­kilometrovou rýchlosťou pár minút.

Trnka na jazdu po hrádzi povolenie má. Pred dvoma týždňami mu ho vydal štátny Slovenský vodohospodársky podnik. Dostal ho v čase, keď už generálnym prokurátorom nebol. Prokurátor skratku hrádzou využil viackrát. „Auto s rovnakou ŠPZ som videl v piatok o 6:40 asi päť kilometrov od Bratislavy a aj v utorok o 6:15 asi kilometer od Kalinkova,“ hovorí cyklista, ktorý Sme na Trnkove presuny upozornil.

„Niektoré špeciálne úpravy oprávnení v rámci pracovného zaradenia oboch riadiacich prokurátorov sú v súlade s povinnosťami, ktoré vyplývajú z ich pracovného zaradenia,“ odpovedala na otázky o dôvodoch povolenia Generálna prokuratúra. Vodohospodársky podnik však nevydal povolenie na základe Trnkovej žiadosti. Požiadal ho o to splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros Gabriel Jenčík.

„Dôvodom bolo, že JUDr. Trnka zabezpečuje činnosti aj pre splnomocnenca vlády pána Jenčíka, dohľad nad nedokončenými investíciami na objektoch Vodného diela Gabčíkovo,“ vysvetľovali vodohospodári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu