Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparoviča mrzí, že premiérka nepochopila jeho žart

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (2)
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič tvrdí, že by nikdy vedome nestrčil, ani neudrel do žiadnej dámy a už vôbec nie do predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej.

"Každý, kto tam bol, videl, že to bol žart," reagoval dnes v relácii televízie TA3 V politike na incident, ktorý sa odohral medzi nimi po prehratom zápase slovenských hokejistov s ruským tímom na nedávnych majstrovstvách sveta v Bratislave.

„Áno, prišiel som, plecom som strčil, hovorím, pani premiérka, som nahnevaný, nezavadzajte. A ona mi na to povedala, aj ja som nahnevaná. Na to prišiel výťah a vo výťahu sme sa bavili, kedy sa stretneme, pretože máme určité otázky, ktoré by sme mali prerokovať. Hovoril som, stretnime sa čo najskôr a ona, že nie, až po 17. máji, po voľbe generálneho prokurátora,“ opísal príhodu Gašparovič.

Prezidenta mrzí, ak premiérka nepochopila jeho žartovanie. Podľa neho to pochopili všetci, čo boli svedkami tejto príhody vrátane dvoch ministrov. Vyjadrenia jej poradcu Mariána Balázsa ho neprekvapujú. Skôr to, že Radičová na situáciu nereagovala, nepostavila sa k nej a nechala poradcu urobiť z toho aféru. Priznal, že trošku zmenil názor na premiérku, s ktorou vzťah považoval doteraz sa veľmi korektný, nielen formálny, ale aj s ľudskými rozmermi.

Táto kauza však podľa neho nebude mať vplyv na fungovanie štátu. Doposiaľ sa snažil o čo najlepšie vzťahy s ostatnými ústavnými činiteľmi a spoluprácu označil za dobrú, pričom nemôže hovoriť o nejakých nedorozumeniach. Problémy nemal ani s predsedníčkou vlády, s ktorou však nemá dôvod situáciu si vydiskutovať.

Na otázku, či bude akceptovať prokurátora zvoleného vo verejnej voľbe, odpovedal, že bude rešpektovať Ústavu. Gašparovič viackrát zdôraznil, že nepodporuje myšlienku súčasnej vládnej koalície zmeniť tajnú voľbu GP na verejnú. Podľa jeho názoru to nebol šťastný krok, pretože tajná voľba má svoje opodstatnenie. Prezident upozornil, že sa ňou zachováva "určitý princíp slobody rozhodovania a zabezpečuje demokratičnosť". Je si síce vedomý záväzkov, ktoré majú jednotliví poslanci voči svojim materským stranám, ale mali by si podľa jeho slov zachovať slobodnú vôľu.

Dobroslav Trnka ani Jozef Čentéš by sa už nemali vo verejnej voľbe uchádzať o funkciu generálneho prokurátora, myslí si Gašparovič. Obaja by podľa jeho slov mali stiahnuť kandidatúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu