Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bugár: Zvolať mimoriadnu schôdzu ku GP je nenormálne

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady kvôli voľbe generálneho prokurátora len dva týždne pred začiatkom riadneho zasadnutia parlamentu nie je normálne. Pred dnešným mimoriadnym rokovaním Koaličnej rady to vyhlásil líder Mosta-Híd Béla Bugár.

Čo najrýchlejšie opakovanie voľby šéfa prokurátorov presadzuje KDH, ktoré aj kvôli tomu dnešné stretnutie predsedov vládnych strán iniciovalo.

"Ja keď počujem mimoriadna schôdza, tak mi dupkom stoja ešte aj tie chlpy, ktoré zatiaľ nemám. Toto nie je normálne. Ak to chcú budúci týždeň, to už máme 3., 4. mája a 17. mája máme normálnu schôdzu NR SR," upozornil Bugár. Kresťanských demokratov sa preto pýtal, prečo sú tie dva týždne také dôležité.

Šéf Mosta-Híd si nemyslí, že je potrebné sa ponáhľať. "Treba radšej rokovať, aby sme nemali problém. Každý si musí uvedomiť, čo to bude znamenať. Pani premiérka spojila svoje zotrvanie vo vláde s voľbou generálneho prokurátora. Nefunguje to tak, že padne premiérka, bude iný premiér a ideme ďalej, ale nové koaličné rokovania a pád vlády. To si musí každý uvedomiť, čo by to znamenalo," upozornil.

Problém s prípadnou mimoriadnou schôdzou však nemá líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Nie som proti, všetko je otázkou dohody. Ak dokážeme zvoliť generálneho prokurátora čo najskôr, budem iba spokojný," deklaroval.

Predseda KDH Ján Figeľ si myslí, že voľba generálneho prokurátora je záležitosť, ktorá by nemala byť odkladaná, ale riešená čo najskôr a v súlade s nedávnym nálezom ústavného súdu. Ten prikázal parlamentu voľbu opakovať, keďže poslanci vlani nedodržali zásadu jej tajnosti. "Náročnejšia bude celková diskusia. Je to test pre koalíciu a pre parlament samotný. Máme spoločného kandidáta, máme aj spoločný postup. Myslím si, že na ťahu je NR SR," odkázal Figeľ.

Bugár na margo novej maďarskej ústavy, o ktorej by tiež dnes mali predsedovia vládnych strán hovoriť, poznamenal, že je to ústava susedného štátu. "Nemyslím si, že by sme sa mali zaoberať hocičím, čo Maďarsko prijme. Ak niekto z koaličných partnerov si myslí, že treba o tom rokovať, tak o tom budeme rokovať. My máme svoju ústavu, SR je samostatný štát a samostatne sa vie rozhodnúť. Nepotrebujeme okamžite reagovať na to, čo prijme Maďarsko," povedal.

Zároveň priznal, že po prijatí novej maďarskej ústavy bude proces schvaľovania novely zákona o štátnom občianstve trochu komplikovanejší, "lebo sú tam napríklad náznaky volebného práva".

Dzurinda v tejto súvislosti podotkol, že v otázke maďarskej ústavy bude konať premyslene a nie hystericky. "Na jednej strane aby tu nemohli byť žiadne nežiaduce exteritoriálne účinky a na strane druhej, aby sa tu všetci občania SR cítili ako doma," uistil. Minister zahraničných vecí pripomenul, že organizuje stretnutie členov zahraničného výboru a rozhodol sa pozvať aj všetkých europoslancov. Rokovanie sa uskutoční v pondelok 2. mája.

Figeľ zdôraznil, že každý slobodný demokratický štát má nielen právo, ale aj zodpovednosť formovať svoj ústavný rámec. "Žiaľ, tento ústavný základ presahuje v niektorých formuláciách hranice Maďarska a vnáša prvky exteritoriality, ktoré vždy vyvolávali problém alebo nedorozumenia, osobitne v slovensko-maďarských vzťahoch. Na tieto chceme poukázať, tak, ako to KDH urobilo hneď v deň hlasovania," konštatoval. Tvrdí, že slovenský parlament môže a mal by vyjadriť k tomu svoje stanovisko, pretože on je partnerom parlamentu susednej krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu