Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrdinovia z periférií (Jedného) sveta

Hrdinovia z periférií (Jedného) sveta
Hrdinovia z periférií (Jedného) sveta

Rok 2010 je Európskym rokom chudoby a sociálneho vylúčenia. Sekcia festivalu Jeden svet Bohatstvo chudobných predstaví silné príbehy Hrdinov z periférií.

20 rokov zo života pätice postáv, ktoré sa narodili s vážnym telesným postihnutím a rodičia ich odmietli, sledoval režisér Tomáš Škrdlant. Vo svojom intímnom a nesmierne citlivom dokumente Nevítaní však neponúka smutnú ukážku nešťastných osudov, ale skôr povzbudivé svedectvo o tom, čo všetko a ako hrdinsky dokáže zvládnuť hendikepovaný človek so silnou vôľou.

Do života obyvateľov Kene vstupujú pre bežných ľudí nedostupné, ale pre vládu lukratívne developerské projekty. Poľnohospodárskej oblasti na západe krajiny zasa dominujú „bieli muži“ z USA, ktorí bohatnú na pestovaní ryže a valcujú práva a hodnoty starousadlíkov. Príbehy pôrodnej asistentky Silvy a farmára a učiteľa Jacksona približujú boj jednotlivca s kenskou politickou mašinériou (film Hlad).

Divadlo bez domova je projektom troch Bratislavčanov, ktorý zasa dáva šancu hercom - bezdomovcom spoznať úplne iný svet, ako ten, na aký sú zvyknutí, zažiť inú kultúru a jazyk a oslobodiť sa od ťažkostí a predsudkov.

Filmy, ale aj divadlo, diskusiu a fotografické výstavy na témy chudoby a sociálneho vylúčenia doma i vo svete ponúkne festival Jeden svet od 23. do 28. novembra 2010 v Bratislave.

 

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu