Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Čo treba vidieť na Jednom Svete?

Festival dokumentárnych filmov Jeden Svet
Festival dokumentárnych filmov Jeden Svet

Vybrať si z ponuky vyše 60 dokumentárnych filmov z rôznych kútov sveta nie je vôbec ľahké. Tipy od slovenských osobností vám pomôžu zorientovať sa.

"Film Rodinna diéta ma nadchol. John Webster nahovorí svoju rodinu, aby celý rok držali „bezropnú diétu, teda skúsili existovať bez výrobkov z ropy. Ako žiť ekologicky a pritom sa úplne nevyčleniť z chodu tejto spoločnosti? Majú v obchode toaletný papier, ktorý nie je zabalený v plaste a čo keď nie? A čo preprava? Dajú sa tráviť Vianoce bez plastov tak, aby ste deťom nepokazili radosť? Skutočne závisí naša radosť na plastoch? Aký zmysel to má aj pri jednej rodine, keď to vyčíslite po roku, je až zarážajúce. Rodinná diéta je zaujímavá dokumentárna sonda aj o našej nelogickej stádovitosti. Je to film o úprimnej snahe jednej obyčajnej fínskej rodiny nájsť alternatívu ako existovať tak, aby život na tejto planéte bol trvalo udržateľný. Je to film, ktorý má obrovský zmysel, dojal ma, nedá sa ho nevidieť. Odporúčam!"

Slávka Halčáková, herečka

 

"Dvadsiate storočie zažilo nemálo režimov a vlád, ktoré k svojej existencii potrebujú nepriateľa, ináč by stratili zmysel. Jeden z najkrutejších a najzvrátenejších režimov v moderných dejinách nastolili Červení Kméri v Kambodži, keď za krátky čas vyvraždili vyše dva milióny svojich nevinných spoluobčanov. Nielen pre lepšie poznanie minulosti, ale aj pre bezpečnejšiu budúcnosť je veľmi dôležité pochopiť duševné procesy, ktoré z takzvaných „obyčajných“ ľudí robia neľútostných, chladnokrvných katov. A o to sa práve usiluje film Nepriatelia národa, ktorý prináša výpovede popredných predstaviteľov pol-potovského režimu."

Pavel Vilikovský, spisovateľ

 

"Žijeme v tzv. globalizovanom svete. Chodíme na rovnakých autách, kupujeme tie isté značky televízorov a čínske tričká dobyli svet. Napriek tomu vieme o krajinách, ako je Irán, veľmi málo. Z času na čas, akoby omylom sa k nám dostane správa aj z tejto nepoznanej odvrátenej strany sveta... Takou správou a zúfalým výkrikom je iránsky film Zomrieť ukameňovaním, v ktorom sa nehovorí len o ukameňovaní. Je aj veľkým poznaním histórie ľudstva, ktoré tak ľahko prepadá veľkým ideám a náboženstvám... Ale aj tie najlepšie úmysly sa po čase môžu vymknúť z rúk a stávajú sa nástrojmi vládnutia, moci, teroru.... Tento film je autentická výpoveď, vecná a nepatetická, o zraniteľných a denne ohrozovaných iránskych ženách, ktoré majú v sebe silu a stavajú sa proti mašinérii teroru a moci."

Ingrid Timková, herečka

 

"Afganská superstar je výnimočný dokument. Odporúčam ho každému, kto chce pochopiť, čo sa stane z krajiny, ktorú tridsať rokov ničili občianske vojny, invázie cudzích armád a náboženské fundamentalizmy. Film ukazuje silu popkultúry, ktorá mnohokrát v dejinách zásadne pretvárala svet. Okamih, keď speváčka Setára začne na pódiu tancovať a odhalí si vlasy, patrí k medzníkom v dejinách islamských médií. U nás je už súťaž Superstar len recyklovaním recyklovaného, ale v Afganistane to bola priam zrážka kultúr a prelom na ceste od minulosti k budúcnosti."

Michal Hvorecký, spisovateľ

 

Všetko o festivale na www.jedensvet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu