Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na rakve Alžbety II. (†96) sú tisícky drahokamov: Na druhý svet ale odišla ozdobená len ako obyčajná žena!

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (7)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Už od stredy má verejnosť možnosť rozlúčiť sa so zosnulou kráľovnou Alžbetou II., ktorej rakva je vystavená vo Westminsterskej hale do pondelka rána. Truhla je zahalená kráľovskou vlajkou, ozdobená kvetmi a na nej nechýbajú korunovačné klenoty a krásna koruna.

Posledná rozlúčka s kráľovnou Alžbetou II. sa bude konať zajtra, 19.9. 2022. Dôležité informácie a zaujímavosti vám budeme na Topkách prinášať počas celého dňa. 

Nádherné zámky, unikátne obrazy a zbierka šperkov, ktoré majú vysokú finančnú i historickú hodnotu. To je majetok, ktorý po sebe zanechala kráľovná Alžbeta II.. Rozsiahla zbierka obsahuje tiary, náhrdelníky, náušnice a brošne. Pôvod niektorých zo šperkov siaha až do 16. storočia.

Hotovým skvostom sú korunovačné klenoty a koruna, ktoré sú položené na rakve s kráľovniným telom. Ich odhadovaná hodnota je 3,5 až 6 miliárd eur. Koruna, ktorú mala Alžbeta II. pri korunovácii v roku 1953 a výnimočne, napríklad keď otvárala parlament, váži 1,3 kg. Tvorí ju zlatý rám a takmer 3 000 diamantov, 17 zafírov, 11 smaragdov a 270 perál.

Korunovačné jablko obsahuje viac ako 600 drahokamov a perál. Na žezle sa vyníma najväčší biely diamant na svete. 

Na rakve Alžbety II.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Aj napriek tomu, že rakva Alžbety II. je takto ozdobená a jej zbierka obsahuje nádherné šperky, do rakvy ju zrejme uložili "ozdobenú" len ako ktorúkoľvek inú ženu. Lisa Levinson, vedúca komunikácie v Natural Diamond Council sa vyjadrila pre metro.co.uk„Jej veličenstvo bola v srdci pokornou ženou, ktorá pravdepodobne nebude mať na sebe žiadne drahé šperky. Predpokladám, že len svoju svadobnú obrúčku z waleského zlata a perlové náušnice,” uviedla. Ako dodala, nazdáva sa, že zásnubný prsteň dostane jej jediná dcéra - princezná Anne.   

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu