Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Von der Leyenová tvrdí, že Európska únia musí vyvinúť viac úsilia na podporu konkurencieschopnosti

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

BERLÍN - Európska únia (EÚ) potrebuje vyvinúť väčšie úsilie na posilnenie konkurencieschopnosti svojich podnikov, vyhlásila v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Stále sme hospodárskou oblasťou, ktorá vyváža najviac do celého sveta," povedala von der Leyenová po rokovaniach s predsedníctvom Združenia nemeckých zamestnávateľov (BDA) v Berlíne. "Zároveň však celkom jasne hovorím, že musíme zaradiť vyššiu rýchlosť, aby sme zachovali to, čo sme dosiahli, a udržali si náskok," dodala šéfka Komisie. Európa sa musí stať rýchlejšou, digitálnejšou a čistejšou, zdôraznila.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP/Olivier Hoslet)

Von der Leyenová poukázala aj na dôležitosť odbúravania byrokracie. Firmám by mali napríklad ubudnúť povinnosti pri predkladaní správ. Tu už boli podľa šéfky Komisie podniknuté prvé kroky a ďalšie budú nasledovať.

"V posledných rokoch Európa sťažila podnikateľom prácu niekedy až príliš zložitou reguláciou. Mali by sme to zmeniť. Otázka konkurencieschopnosti musí byť v Európe opäť na prvom mieste," uviedol Rainer Dulger, prezident BDA.Von der Leyenová vedie kandidátku Európskej ľudovej strany v júnových voľbách do Európskeho parlamentu a usiluje sa o ďalšie funkčné obdobie na čele Komisie.

Viac o téme: KonkurencieschopnosťEurópska úniaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu