Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Inflácia v Spojených štátoch klesá: Fed by mohol v tomto roku znížiť úrokové sadzby

Vlajka Spojených štátov Zobraziť galériu (2)
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Inflácia v Spojených štátoch klesá a ekonomika rastie, vďaka čomu by Federálny rezervný systém (Fed) mohol ešte tento rok pristúpiť k zníženiu svojich úrokových sadzieb. Vyhlásila to v utorok šéfka pobočky Fedu v Clevelande Loretta Mesterová.

Aby mohla centrálna banka uvoľniť svoju menovú politiku, musí mať istotu, že trend klesajúcej inflácie pokračuje, dodala Mesterová. Do najbližšieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční 30. apríla a 1. mája, podľa nej ešte Fed pravdepodobne potrebné informácie nebude mať k dispozícii. Fed v marci ponechal svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na takmer 23-ročnom maxime v pásme 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádza od júla 2023. Predstavitelia Fedu v tom čase zároveň signalizovali, že do konca tohto roka by mohli sadzbu znížiť trikrát, vždy o štvrť percentuálneho bodu.

Ceny nehnuteľností klesajú
Zobraziť galériu (2)
Ceny nehnuteľností klesajú  (Zdroj: Getty Images)

Fed naposledy znižoval sadzby na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 v marci 2020. V roku 2025 by sadzby mali klesnúť takisto trikrát, ako aj v roku 2026 a potom v blízkej budúcnosti ešte dvakrát, kým sa kľúčová sadzba nedostane na úroveň okolo 2,6 %.

Mesterová ďalej uviedla, že očakáva ďalší pokles inflácie, hoci pomalším tempom ako v minulom roku. Zároveň varovala pred príliš skorým znižovaním sadzieb, ktoré by podľa nej mohlo zvrátiť pokrok dosiahnutý v boji proti rastúcim cenám.

Viac o téme: EkonomikaInfláciaUSAFedútokové sadzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu