Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blanár tvrdí, že Ficova vláda vracia do zahraničnej politiky Slovenska suverenitu

Juraj Blanár Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v pondelok vyhlásil, že programové vyhlásenie novej vlády SR vracia do slovenskej zahraničnej politiky suverenitu. Uviedol to v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

archívne video tvrdil Blanár.

Robert Kaliňák a Juraj Blanár (Smer-SSD) k volebným výsledkom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Programové vyhlásenie vlády vracia suverenitu do slovenskej zahraničnej politiky, ktorá sa vytratila počas minulej vlády. A vracia presadzovanie záujmov slovenskej politiky tak, aby neboli občania Slovenska oslabovaní rozhodnutiami zahraničnej politiky,"

Blanár tvrdí, že Ficova
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dôraz na suverenitu podľa neho v praxi znamená, že Slovensko nebude súhlasiť so zrušením práva veta na Rade EÚ, čiže trvá na princípe jednomyseľnosti všetkých členských krajín pri prijímaní rozhodnutí v oblasti zahraničnej politiky a bezpečnosti.

"To sme povedali aj našim partnerom, že nebudeme poskytovať vládnu pomoc, čo sa týka vojenskej pomoci Ukrajine. V prvom rade treba hľadať možnosti na mierové riešenie a prímerie. A odmietame akékoľvek migračné kvóty v pripravovanom pakte pre azyl a migráciu, že ak by sme nezobrali určitý počet migrantov na počet obyvateľov, tak by sme museli platiť pokutu 20.000 eur. Toto odmietame," vyhlásil Blanár a dodal, že toto všetko bude "konštruktívne vysvetľovať" svojim partnerom v EÚ.

Viac o téme: VládaZahraničná politikaSuverenitaRobert FicoJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu