Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tému nových eurových bankoviek vyberie do konca tohto mesiaca aj verejnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Európska centrálna banka (ECB) sa občanov Európy pýta na ich názor na navrhované témy novej série eurových bankoviek. Do prieskumu verejnej mienky je možné zapojiť sa do konca augusta. Upozornila na to Národná banka Slovenska (NBS).

Cieľom je, aby si Európania všetkých vekových a spoločenských skupín mohli k novým bankovkám vytvoriť bližší vzťah. Potrebné sú najmä z dôvodov väčšej bezpečnosti, efektívnosti a udržateľnosti. Banka posudzuje sedem rôznych tematických verzií, ktoré boli zaradené do užšieho výberu. Patria sem témy Budúcnosť patrí vám, Európska kultúra, Európske hodnoty odrážajúce sa v prírode, Naša Európa a my, Rieky: vody života v Európe, Ruky: spoločne budujeme Európu a Vtáky: slobodné, odolné a inšpiratívne.

Sídlo ECB
Zobraziť galériu (2)
Sídlo ECB  (Zdroj: TASR/DPA)

V zozname sú zohľadnené návrhy multidisciplinárnej poradnej skupiny s členmi zo všetkých krajín eurozóny. Niektoré z nich majú abstraktný charakter, pretože slúžia len na navodenie základnej myšlienky, ktorá bude následne podrobnejšie rozpracovaná a stvárnená pri tvorbe nového návrhu. Do procesu budú okrem verejnosti zapojení aj odborníci, Rada guvernérov ECB následne prijme konečné rozhodnutie.

Viac o téme: EkonomikaEuráTémaECBNBSNové bankovky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu