Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšia ekonomika Európy sa otriasa v základoch: Už sa nahlas hovorí o začiatku recesie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Recesia v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, je čoraz pravdepodobnejšia, uviedla nemecká centrálna banka vo svojej mesačnej správe. Bundesbank takisto počíta s pokračujúcim zrýchľovaním inflácie, ktorá by sa na jeseň mohla dostať nad 10 %. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rozsiahly nemecký priemyselný sektor je vysoko závislý od ruského plynu. Nemecko patrí medzi krajiny, ktoré najviac pociťujú akékoľvek prerušenie dodávok energií. Prudko rastúce ceny energií už majú negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu a predpokladá sa, že tento vplyv sa bude zvyšovať.

"Pokles ekonomiky počas zimných mesiacov je oveľa pravdepodobnejší," uviedla Bundesbank. "Vysoká úroveň neistoty týkajúca sa dodávok plynu počas tejto zimy a prudký nárast cien budú mať zrejme výrazný negatívny vplyv na domácnosti a firmy," dodala.

Rusko obmedzuje dodávky plynu v reakcii na západné sankcie prijaté z dôvodu jeho útočnej vojny na Ukrajine. Väčšina ekonómov aktuálne pokladá recesiu v Nemecku za nevyhnutnú. Vysoké ceny a nedostatok plynu už prinútili Nemecko, aby obmedzilo spotrebu. Najviac to pociťujú energeticky intenzívne sektory od produkcie kovov po výrobu hnojív.

Viac o téme: EkonomikaRecesiaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu