Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Americké akcie sa v piatok výrazne oslabili a druhý týždeň po sebe klesli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

NEW YORK - Wall Street sa v piatok (26. 8.) prudko oslabila a zaznamenala druhý stratový týždeň po sebe. Dôvodom boli vyhlásenia šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, ktorý signalizoval, že Fed bude v snahe o spomalenie inflácie pokračovať v sprísňovaní menovej politiky.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v piatok stratil 1008,38 bodu alebo 3,03 % a uzavrel na 32.283,40 bodu. Širší index S&P 500 padol o 3,37 % na 4057,66 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 3,94 % na 12.141,71 bodu. Všetky tri hlavné americké akciové indexy zaznamenali druhý týždňový pokles po sebe. Dow Jones sa za celý uplynulý týždeň oslabil o 4,2 %, S&P 500 o 4 % a Nasdaq o 4,4 %.

Americké akcie sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

Powell v piatok na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole poslal trhom jasnú správu, keď zopakoval, že pre Fed je prvoradý boj proti inflácii a že použije všetky nástroje, aby ju dostal pod kontrolu. Zdôraznil, že úrokové sadzby zostanú vyššie dlhší čas a že sprísnenie menovej politiky zrejme bude bolestivé. "Obnovenie cenovej stability bude zrejme vyžadovať, aby sme na nejaký čas ponechali reštriktívne nastavenie menovej politiky. Historické skúsenosti jasne varujú pred predčasným uvoľnením menovej politiky," uviedol Powell.

Viac o téme: EkonomikaAkciePoklesBurzaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu