Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výdavky na volebnú kampaň už pokorili 2,2 milióna eur: Najviac rozhadzuje bystrický župan Lunter

Ondrej Lunter, župan BBSK Zobraziť galériu (3)
Ondrej Lunter, župan BBSK (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA – Do odovzdania kandidátok ostáva už len zopár dní. Výdavky na kampaň do spojených jesenných volieb na kampane evidovaných kandidátov na primátorov a županov dosiahli takmer dva milióny tristotisíc eur. Ukazuje to nový portál Transparency VOLBY.TRANSPARENCY.SK sumarizujúci dáta o prebiehajúcich kampaniach.

Prvej päťke najnákladnejších kampaní dominuje župan s obrovským náskokom. Posledný týždeň došlo k zmene na pozícii jednotky, pričom na prvé miesto sa dostal súčasný predseda Banskobystrického VÚC Ondrej Lunter, ktorý predbehol primátora Košíc Jaroslava Polačeka. Lunter do dnešného dňa minul 96 tisíc eur a Polaček 72 tisíc.

Výdavky na volebnú kampaň
Zobraziť galériu (3)
Výdavky na volebnú kampaň  (Zdroj: Trasparency International)

Za Polačekom v doterajších výdavkoch nasledujú kandidáti na županov Branislav Becík v Nitre (45-tisíc eur) a Peter Slyško v Žiline a na piatom mieste je Ján Nosko, ktorý sa uchádza o post primátora Banskej Bystrice. V Bratislave zatiaľ vedie podľa výdavkov na účtoch najväčšiu kampaň bývalý tenista a kandidát na starostu Petržalky Martin Kližan (21-tisíc eur).

Prím v tomto ohľade stále hrajú Sme rodina (436-tisíc) a OĽaNO (400-tisíc eur), ktoré si do výdavkov na samosprávne voľby zahrnuli aj celonárodné imidžové kampane súvisiace s nájomnými bytmi a rodinným balíčkom. Na treťom mieste je SaS s výdavkami cez 160 tisíc.

Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Polaček  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Dáta na portáli aktualizuje Transparency International každú hodinu až do volieb, postupne pribúdajú aj údaje o ďalších kandidátoch, ktorí si splnia povinnosť a nahlásia účty ministerstvu. K hlasovacím urnám sa Slováci postavia o 63 dní.

Viac o téme: ŽupanVoľbyBanská BystricaOndrej Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu