Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V piatok sa začína Art Film Fest

Ghost Writer
Ghost Writer

Už v piatok 18. júna sa začína v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne 18. ročník Art Film Festu, ktorý potrvá do 26. júna.

Festival otvorí najnovší film renomovaného oscarového režiséra Romana Polanskeho Ghost Writer, napínavý thriller o mužovi, ktorý vedel až príliš veľa na to, aby mohol mlčať. V hlavných úlohách sa predstaví Pierce Brosnan a Ewan McGregor. Film získal na tohtoročnom festivale v Berlíne Strieborného medveďa pre najlepšieho režiséra. Počas slávnostného úvodného ceremoniálu si prevezme prestížne ocenenie Zlatá kamera český režisér Václav Vorlíček.

Vo festivalových kinách sa počas Art Film Festu premietne rovných 240 filmov zo 48 krajín. Počet projekcií, ktoré čakajú na divákov, sa vyšplhal na rekordných 270. Celkom posledným pribudnutým titulom, ktorý počet filmov i projekcií zaokrúhlil, je film Veľká cesta z roku 1962 ruského režiséra Jurija Ozerova, v ktorom účinkuje Josef Abrhám. Zachytáva českého spisovateľa Jaroslava Haška počas jeho pobytu v Rusku, kde začal vznikať slávny príbeh o vojakovi Švejkovi. Zaujímavosťou je, že Josef Abrhám nemal ešte nikdy príležitosť vidieť film dokončený. Možnosť bude mať na Art Film Feste, pri príležitosti obdržania ceny Hercova misia.

Ďalšou osobnosťou ocenenou prestížnou mosadznou plaketou bude slovenský herec Milan Kňažko a svetoznámy francúzsky herec Gérard Depardieu. Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie poputuje v závere festivalu do rúk slovenského kameramana Stanislava Szomolányiho. Snímky z trinástich programových sekcií si budú môcť diváci vychutnať v troch kinách v Trenčianskych Tepliciach a na piatich premietacích miestach v Trenčíne. Medzi množstvom významných filmov bude aj čerstvo ocenený slovenský krátky film Obedár, režiséra Ľubomíra M. Kocku, ktorý získal 12. júna bronzového študentského Oscara.

Na návštevníkov čakajú aj hudobné večery, ktorým bude v nedeľu 20. júna dominovať koncert Richarda Müllera a Dana Bártu na trenčianskom Mierovom námestí, počas ktorého si mnohonásobný držiteľ titulu Slovenský slávik prevezme platinovú platňu za úspešný predaj svojho nového albumu Už.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu