Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nenechajte si ujsť Medzinárodnú súťaž krátkych filmov na Art Film Feste

Glenn Owen Dodds
Glenn Owen Dodds

Divácky jednoznačne najvyhľadávanejšou festivalovou sekciou je Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Tento rok predstaví celkom 43 krátkych filmov z 21 krajín, v rámci ktorých budú uvedené aj dve slovenské študentské snímky z VŠMU, hraný film Ďakujem, dobre Mátyása Priklera a animovaný Dravý vták Petra Budinského.

O prestížne ocenenie Na ceste a finančnú prémiu 5 tisíc € sa bude okrem iných uchádzať víťaz súťaže krátkych filmov Artfilmu 2006, francúzsky režisér Jean-Gabriel Périot so svojou snímkou Delikátne umenie obušku, o zaujímavo zvládnutom policajnom zákroku. „Veteránom“ sekcie je tiež nemecký režisér Harald Schleicher, ktorý mal v súťaži po minulé dva roky vždy jeden film. Tentoraz sa predstaví hneď dvomi snímkami Naval špeka a Dym v tvojich očiach. Pre svoje experimentálne diela využíva metódu „found – footage“, ktorou skladá tematicky rovnaké fragmenty z existujúcich filmov, čím vytvára novú filmovú realitu.

Zaujímavým titulom s vtipnou pointou je Čaro jednej noci amerického režiséra Petra Bessona, ktorý má na svojom konte už osemnásť filmových ocenení a prináša jedinečný pohľad na to, čo je muž schopný spraviť, keď sa zamiluje. Zlatého Medveďa v kategórii najlepší krátky film z tohtoročného Berlína má švédsky film Incident pred bankou Rubena Östlunda, ktorý môžu diváci brať aj ako rýchlokurz, na čo si treba dať pozor a čoho sa vyvarovať, ak by sa chystali na bankovú lúpež. Zvláštnu cenu poroty na prestížnom festivale v Clermont – Ferrand získala nórska snímka Ella (r. H. Larsen). Rozpráva krátky, ale silný príbeh o asi tej najnepríjemnejšej babičke na svete, ktorá však pod protivnou maskou, skrýva šokujúce tajomstvo z minulosti. Z rovnakého festivalu si cenu Grand Prix National Competition odniesla čierna komédia Kde je Kim Basinger? (r. E. Deluc) o nástrahách nočného života v Buenos Aires.

Najkratším filmom v súťaži je Da Vinciho časový kód (r. G. Alkabetz), ktorý trvá len tri minúty. Aj tie však stačia na jedinečné preskúmanie Poslednej večere, slávneho Leonardovho obrazu a hľadania doteraz skrytých významov. Naopak najdlhšou snímkou je slovenský film Ďakujem, dobre (r. M. Prikler), ktorý má až 40 minút a pre účasť v súťaži mu bola udelená výnimka, keďže maximálna povolená dĺžka je 30 minút. Film sa tento rok dostal do oficiálneho výberu súťažnej študentskej sekcie Cinefondation v Cannes.

V ponuke krátkych súťažných filmov Art Film Festu je však množstvo ďalších zaujímavých príbehov. Záber s kačicami (r. K. Almandoz) divákom priblíži doteraz prehliadaný fenomén svetovej kinematografie – zábery s prechádzajúcimi kačicami, Glenn Owen Dodds (r. F. Bailey) prináša svojrázny pohľad na to, ako asi pracuje Boh, Technik (r. S.O. Fecteau) odhaľuje, čo všetko dokáže spraviť s obsahom televíznych správ obyčajný opravár a Starý známy príbeh (r. J. L. Montesinos) dokazuje, že dobre a presvedčivo podaný príbeh, dokáže strhnúť každého poslucháča.

 

To všetko a ešte viac uvidia festivaloví návštevníci v Medzinárodnej súťažnej sekcii krátkych filmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu