Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KAUZA ZMENKY Pokračuje proces s obžalovaným Štefanom Ághom

Štefan Ágh Zobraziť galériu (2)
Štefan Ágh (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok pojednávanie so Štefanom Ághom. v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Na proces sa dostavil obžalovaný, jeho obhajca, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta a aj právni zástupcovia televízie. Vypovedať ako prvá začala znalkyňa, ktorá vypracovala posudok za Kriminalistický a expertízny ústav (KEÚ) Policajného zboru. Posudok k zmenkám vypracovala v septembri 2019. "Od roku 2016, keď mali byť vytvorené zmenky, uplynula značná doba umelého starnutia dokumentov," povedala. "Výsledky skúmania nie sú relevantné, čo malo byť úlohou znalca," zdôraznila. 

Znalkyňa spochybnila metódu dating

Znalkyňa však spochybnila posudok k zmenkám, ktorý v minulosti dal vypracovať obhajca Marek Para. Spochybnila metódu dating, ktorá podľa nej nie je využiteľná vo forenznej praxi. Po jej výpovedi predseda senátu ŠTS vylúčil na časť hlavného pojednávania verejnosť. Súd sa totiž oboznamoval s listinami, ktoré obsahovali utajovanú skutočnosť. Išlo o dôkaz, ktorý navrhoval prokurátor ÚŠP Šanta. Dôkazom bola správa Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá mala spochybňovať tvrdenie obžalovaného, že SIS mala informácie o zmenkách.   

Senát vylúčil verejnosť

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v procese so Štefanom Ághom v kauze televíznych zmeniek TV Markíza pripustil posledný dôkaz obhajoby, utajované listinné dôkazy. Počas ich čítania v utorok druhý raz vylúčil z pojednávania verejnosť.

Má ísť o správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá má podľa obžalovaného potvrdiť, že tajná služba mala vedomosť o existencii zmeniek. Takýto utajený dôkaz obhajoba avizovala v lete tohto roku. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta kategoricky odmietol tento dôkaz.

"Správa, ktorú sme si vypočuli v utajenom režime dopoludnia, je jednoznačná. Všetko, čo je nad rámec tejto správy, je pamflet a rovnako sfalšované. S najväčšou pravdepodobnosťou to bolo vyrobené dodatočne. Navrhujem zamietnuť takýto dôkaz," zdôraznil. Rovnaký názor zastávajú právni zástupcovia televízie. "Pôjde o vyfabrikovaný dôkaz, ktorý má slúžiť obhajobe," zdôraznil advokát Tomáš Kamenec.

KAUZA ZMENKY Pokračuje proces
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Predpoludním predseda senátu rovnako vylúčil z časti pojednávania verejnosť, keďže listinný dôkaz obsahoval utajované skutočnosti. Tento dôkaz predložil zase prokurátor Šanta.  

Súd si predtým vypočul posledný obrazovo-zvukový záznam. Išlo o televízne správy TV Markíza z roku 1998. V nich nebohý advokát Ernest Valko odmietol, že by spolupracoval a zastupoval podnikateľa Mariana Kočnera. Pripustil, že zastupoval v minulosti bývalú spolumajiteľku televízie Sylviu Klaus-Volzovú a potom jej vypovedal plnú moc. Valko sa vyjadroval k možným exekúciám smerom k TV Markíza a k vlastníckym právam.

Zajtra odznejú záverečné reči

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku prerušil hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, kde je obžalovaný Štefan Ághom, do stredy (29. 9.), keď odznejú záverečné reči.

Na záver utorkového procesu súd odmietol návrh obhajoby z júla tohto roku na doplnenie znaleckého posudku, ako aj prečítanie novinového článku z mája 1995. "Bolo vykonané už dostatočné znalecké dokazovanie. Ďalšie dôkazy sa vykonávať nebudú. Vyhlasujem dokazovanie za skončené," zdôraznil predseda senátu ŠTS.

Šanta nič nepovedal

"Skutočne nemôžem v tejto chvíli bližšie komentovať dokazovanie, lebo dnes to bolo až neobvyklé o vylúčení verejnosti. Nepochybne sa zajtra dozviete viac v záverečnej reči. Môžem snáď povedať len toľko, že z môjho pohľadu dôvodnosť obžaloby tu nepochybne je. Tieto listiny ma takpovediac vôbec nevyrušili a predpokladal som, že by mohli byť v rôznej forme, možno aj sfalšovanej, predložené na hlavnom pojednávaní. Preto som sa s týmto dôkazom vysporiadal v prípravnom konaní a dostali sme jasné odpovede aj na tieto otázky od štátnych orgánov," uviedol na záver utorkového procesu Šanta.

Obžalovaný, ako aj obhajca Neszméry odmietli komentovať ukončené dokazovania a v utorok predložené dôkazy. "Porušil by som zákon, keby som sa vyjadroval," uviedol na margo dvoch utajených dokumentov advokát Neszméry.

Viac o téme: ZmenkyPojednávanieTV MarkízaŠtefan Ágh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu