Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obhajoba navrhuje oslobodenie exšéfa kontrarozviedky SIS a bývalého policajta spod obžaloby

Bývalý bratislavský policajt Ladislav Vičan Zobraziť galériu (2)
Bývalý bratislavský policajt Ladislav Vičan (Zdroj: TASR)

PEZINOK – Obhajoba navrhuje oslobodenie exšéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a bývalého policajta Ladislava Vičana spod obžaloby. Vo svojej záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) to uviedol ich obhajca Adrián Kucek. Obaja obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní a skutok prijímania úplatku, ktorý je im kladený za vinu, nespáchali. ŠTS vyhlási rozsudok vo štvrtok (21. 10.) o 12.30 h.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry súdu nepredložil dostatok nespochybniteľných dôkazov, ktoré by bez najmenších pochybností dokázali, že sa skutok stal," povedal Kucek. Kritizoval právnu kvalifikáciu skutku. Myslí si, že prokurátor neuniesol dôkazné bremeno. Spochybnil aj pravdivosť svedeckej výpovede podnikateľa Dušana Bočkaya. V súvislosti s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom a exnámestníkom SIS Borisom Beňom hovorí o nepriamych svedectvách.

Peter Gašparovič tvrdí, že je nevinný 

"Som nevinný a skutok, pre ktorý som obžalovaný, som nespáchal," povedal Peter Gašparovič. Tvrdí, že jeho stíhanie je účelové a počas prípravného konania bol na neho vyvíjaný tlak, aby sa priznal. Hovorí tiež o nasadení neprimeraných síl a prostriedkov pri zadržaní. Verí, že rozhodnutie ŠTS bude spravodlivé. Poukázal na účelovosť výpovedí svedkov Makóa a Beňu.

Na snímke Peter Gašparovič,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na svojej nevine trvá aj Ladislav Vičan. "Pán Bočkay svojimi verziami a klamstvami zavádza, aby zakryl svoju daňovú trestnú činnosť, ako aj ľudí, ktorí mu napomáhali k páchaniu trestnej činnosti," podotkol bývalý policajt. Odmieta, že by od Bočkaya prijímal finančné prostriedky.

Gašparovič a Vičan sú obžalovaní za prijatie úplatku 

Podľa prokuratúry mali obžalovaní Peter Gašparovič a Ladislav Vičan za prijatie úplatku sľúbiť Bočkayovi zrušenie predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. V roku 2018 mali prijať 200.000 eur. Prokurátor požaduje pre oboch 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody a prepadnutie majetku.

Viac o téme: ObžalobaSISPeter GašparovičLadislav Vičan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu