Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KAUZA ZMENKY Rozsudok Štefana Ágha sa blíži: Šanta navrhol dlhý trest

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

PEZINOK - Prednesom záverečných rečí pokračuje v stredu pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, kde je obžalovaný Štefan Ágh.

Ako prvý začal prednášať záverečnú reč prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šanta. Avizoval, že jeho záverečná reč bude trvať približne hodinu. Prokurátor podal obžalobu na Štefana Ágha za obzvlášť závažný zločin falšovania listiny 22. júna 2020. Ekonomickú konštrukciu v prípade zmeniek označil Šanta za blud. Zdôraznil, že o existencii zmeniek nevedeli ani svedkovia - bývalí riaditelia TV Markíza.

Kočnerova pravá ruka nevynechala ani piaty deň pojednávania: Štefan Ágh opäť na súde

"Zmenky do roku 2013, respektíve do roku 2016, keď prenikli do médií, neexistovali. Boli vyhotovené v rokoch 2015 - 2016, a nie v rokoch 2000 - 2001," zdôraznil Šanta. Prokurátor sa opiera o svedecké výpovede aj znalcov z odboru písmoznalectva a ich posudky a forenzného vyšetrovateľa. Podľa neho sa mal v roku 2016 podnikateľ Marian Kočner vyzvedať o exspirácii papiera od svedka Jozefa Dučáka. Ten mal zabezpečovať papier a tlačiareň na výrobu zmeniek. Až keď boli vyhotovené zmenky, začal sa domáhať Kočner na bratislavských súdoch ich vyplatenia zo strany TV Markíza. Štefan Ágh vypovedal podľa Šantu počas pojednávaní rovnako ako odsúdený v kauze zmeniek Kočner. Obžalovanému hrozí za trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov trest 12 až 20 rokov.  

Prokurátor Ján Šanta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Na záver utorkového (28. 9.) procesu súd odmietol návrh obhajoby z júla tohto roka na doplnenie znaleckého posudku, ako aj prečítanie novinového článku z mája 1995. "Bolo vykonané už dostatočné znalecké dokazovanie. Ďalšie dôkazy sa vykonávať nebudú. Vyhlasujem dokazovanie za skončené," zdôraznil predseda senátu ŠTS.

Šanta žiada 14-ročný trest

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta navrhol Štefanovi Ághovi obžalovanému v kauze falšovania televíznych zmeniek TV Markíza 14 rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať, ako navrhoval prokurátor vo svojej záverečnej reči, v ústave so stredným stupňom stráženia. Navrhol Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) v Pezinku, aby Štefana Ágha uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

Zároveň navrhol súdu uložiť mu trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Na záver svojej záverečnej reči Šanta zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako o odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek. Podľa Šantu mal Štefan Ágh záznam v registri len za zanedbateľné tri dopravné priestupky. Viedol čestný život. V snahe zabezpečiť svoju rodinu však pristúpil na to, že sa podieľal s Kočnerom a Ruskom na výrobe falošných zmeniek. Prípad sa svojím rozsahom zapíše do dejín slovenskej kriminalistiky.

Dokazovanie bolo predčasne ukončené

Dokazovanie v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza, kde figuruje obžalovaný Štefan Ágh,  pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku bolo predčasne ukončené. Uviedol to vo svojej záverečnej reči obhajca obžalovaného Štefan Neszméry.

"Rešpektujem však rozhodnutie súdu," povedal obhajca.  "My sa nemáme zaoberať tým, kto a kedy vyrobil zmenky," uviedol pred senátom ŠTS. Pripomenul, že v kauze zmeniek bol jeho klient vylúčený na samostatné konanie. Zo štyroch zmeniek podpísal dve zmenky. "Doteraz nebola zodpovedaná otázka, kto a kedy dopísal dátum a text na zmenkách," zdôraznil advokát. Požiadal súd, aby z ďalšej časti záverečnej reči bola vylúčená verejnosť.

Včera bola vylúčená verejnosť

Súd v utorok pojednával od 9.00 h, z časti pojednávania bola na dva razy vylúčená verejnosť. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca obžalovaného Štefan Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek.  

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

Viac o téme: ZmenkySúd MarkízaŠTSŠtefan Ágh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu