Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny: Súd zamietol sťažnosť prokurátora

Ivan Lexa
Ivan Lexa (Zdroj: TASR - Ivan Kríž)

BRATISLAVA - Odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave zamietol v utorok (11. 2.) sťažnosť Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave proti júnovému uzneseniu Okresného súdu (OS) Bratislava III, ktorý prerušil konanie voči exriaditeľovi SIS Ivanovi L. a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Informoval o tom hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Senát sťažnostného súdu sa síce nestotožnil s názorom OS Bratislava III, že je nutné obrátiť sa na Súdny dvor EÚ, avšak musel rešpektovať judikatúru Súdneho dvora EÚ, ktorá totiž bráni nadriadenému súdu, aby zakázal alebo znemožnil podriadenému súdu obrátiť sa na Súdny dvor EÚ, ak to považuje za potrebné," vysvetlil hovorca KS v Bratislave. Rozhodnutie senátu odvolacieho súdu je právoplatné. Sťažnosť bola na odvolací KS doručená v polovici decembra 2019.

Senát OS Bratislava III 21. júna 2019 rozhodol o návrhu obhajoby na prerušenie trestného konania tak, že vo veci Ivana L. a spol. pre trestný čin zavlečenia do cudziny trestné konanie prerušuje a predloží Súdnemu dvoru EÚ na rozhodnutie prejudiciálne otázky. Ako objasnil Adamčiak, súd podľa príslušných paragrafov Trestného poriadku, účinného do 31. decembra 2005, trestné konanie prerušil a požiadal Súdny dvor EÚ o rozhodnutie o predbežnej otázke, pretože považuje jeho stanovisko za nevyhnutné na ďalší procesný postup vo veci.

Proces v prípade obžalovaného exriaditeľa SIS a spol. na OS Bratislava III nebol dlhšie vytýčený z dôvodu, že dvaja členovia senátu ako prísediaci sudcovia sa po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom začali len na jeseň 2018 oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Viac o téme: ProkurátorSúd BratislavaIvan LexaMichal Kováč mladší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu