Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Okresný súd Bratislava I má štyri voľné miesta: Reálne však chýbajú šiesti sudcovia

Okresný súd Bratislava I
Okresný súd Bratislava I (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Na Okresnom súde Bratislava I chýbajú štyria sudcovia a voľné sú aj miesta po ich kolegoch, ktorí sa spomínali v komunikácii obžalovaného Mariana K. cez aplikáciu Threema. Pracovné pozície nemusia byť tak skoro obsadené, noví sudcovia totiž musia prejsť takzvanou previerkou spôsobilosti.

Situáciu môže skomplikovať aj fakt, že tento súd je najvyťaženejším na Slovensku, a to nielen z pohľadu nových prípadov, ale aj nevyriešenej agendy. Na súde pôsobili sudcovia spomínaní v Threeme obžalovaného Mariana K., a to Vladimír Sklenka a Denisa Cviková, obaja majú dočasne pozastavený výkon funkcie,

Okresnému súdu v súvislosti s chýbajúcimi zamestnancami sťažuje situáciu aj to, že sudcov, ktorí majú dočasne pozastavený výkon funkcie, nemôže nahradiť novými. „Aktuálne sú na Okresnom súde Bratislava I určené štyri voľné miesta sudcov a v databáze kandidátov na funkciu sudcu pre obvod Krajského súdu v Bratislave sa nachádza deväť kandidátov, pričom ani jeden z nich zatiaľ neabsolvoval overenie predpokladov sudcovskej spôsobilosti,“ uviedla hovorkyňa Súdnej rady SR Veronika Müller. V praxi sa týkajú previerky nových sudcov ich kontaktov z minulosti či spoločenských väzieb.

Súdna rada preveruje všetkých uchádzačov, ktorí prejdú výberovým procesom. Previerky však v praxi spomaľujú proces výmeny sudcov. „Preverovaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti však musia prejsť všetci kandidáti zaradení v databázach kandidátov na sudcov, u ktorých súdna rada ešte o splnení predpokladov nerozhodovala,“ dodala hovorkyňa súdnej rady. Na okresnom súde pôsobila aj Miriam Repáková, ktorej meno sa tiež objavilo v komunikácii Mariana K. Sudkyňa však medzičasom odišla zo súdnictva.

Viac o téme: SudcoviaOkresný súd Bratislava ITreema
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu