Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia sa zahryzla do kauzy Technopol: Kočnerovci ovládli spoločnosť za asistencie sudcov

Marián Kočner Zobraziť galériu (2)
Marián Kočner (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Okolo Mariána Kočnera, ktorý je už momentálne obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a tiež v kauze zmeniek TV Markíza, sa súbežne vyvíja ďalšia kauza. Okresný súd v Bratislave I môže mať na svedomí ovládnutie bratislavského Technopolu práve Kočnerovými ľuďmi.

Upozornil na to portál Aktuality.sk. Prvé husle tu mali hrať práve dvaja sudcovia, ktorí pôsobili na predmetnom súde. Ešte počas minuloročného júna za postup týchto sudcov podal Daniel Lipšic trestné oznámenie. Ten v kauze zastupuje poškodených. Krádež firmy je podľa jeho slov možná práve vďaka krokom, ktoré spomínaní sudcovia iniciovali.

Prípad sa komplikoval. Bolo to hlavne preto, lebo zmizla pomerne rozsiahla časť zo spisu – asi 300 strán. Na túto skutočnosť sa súd ani len neobťažoval upozorniť vyšetrovateľa. Napokon skončila aj šéfka súdu Anna Kašajová, ktorej odchod bol hlavne zásluhou ministra Gábora Gála (Most-Híd). Chýbajúca časť sa napokon našla. Pre chýbajúce strany napokon odstúpil z funkcie aj podpredseda OS Bratislava I Vladimír Sklenka.

Posun kauzy

Kauza sa napokon pohla. O tejto skutočnosti dokonca nemal vedomosť ani Lipšic. „Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA začal trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Nezákonne bol vydaný kontumačný rozsudok. To nie je môj názor, to je názor súdu, ktorý ho zrušil ako nezákonne vydaný. Pokiaľ viem, už bolo trestné stíhanie v tejto veci začaté," skonštatoval Lipšic.

Kauza začala na konci roku 2016 v decembri, keď vedúci spoločnosti Pavel Pávek cestoval na mesačnú dovolenku do Thajska. Presne v druhý deň daného mesiaca začala akási zinscenovaná valná zhromažďovacia akcia, o ktorej netušil ani Pávek spolu s ďalšími akcionármi.

Majetkové statky spoločnosti Technopol Servis skončili po niekoľkých dňoch v rukách novej spoločnosti Reality Fond, ktorá patrila Petrovi Horváthovi. Znepokojujúcim faktorom je, že na spomínanom zhromaždení bol zapisovateľom Andrej Šabík. Ide o toho istého Šabíka, ktorého polícia podozrieva z toho, že z cely vynášal Kočnerove motáky. Šabík je už spolu s rodinou Dučákovcov obvinený v kauze Technopol. Jozef Dučák mladší bol tiež človekom, ktorý mal prenajatý Mercedes, na ktorom jazdila aj Alena Zsuzsová až do svojho zatknutia.

Vo všetkých prípadoch ide o ľudí, ktorí sa bezprostredne vyskytovali v blízkosti Kočnerovej osoby a jeho káuz, akými boli Glance House či pezinská skládka.

V celom prípade začala konať Národná kriminálna agentúra (NAKA) pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, ktorého vraždu si chcel údajne Kočner objednať tiež, no na poslednú chvíľu sa táto vražda napokon neuskutočnila.

Sudkyňa Repáková

Medzi prvými obvinenými bola práve bývalá manželka vedúceho spoločnosti Denisa Páveková. Tá mala na svedomí ukradnutie akcií spoločnosti. Tu zohrala mimoriadne závažnú úlohu sudkyňa Miriam Repáková, ktorá vyrukovala s kontumačným rozsudkom, výhodným pre spoločnosť AAROW, ktorej po rozsudku patrili tieto akcie Technopolu.

Prípad sa pohol až v januári, keď bolo pôvodným vlastníkom Technopolu doručené uznesenie súdu. „Začiatkom tohto týždňa sme dostali uznesenie súdu, ktorým bol rozsudok pre zmeškanie zrušený. To je ten rozsudok, o ktorom sme od začiatku hovorili, že je nezákonný a pre ktorý sa vedie aj disciplinárne konanie voči sudkyni, ktorá ho vydala,“ povedal pre Aktuality.sk Radovan Pala z Taylor Wessing.

Sudkyňa z Okresného súdu Bratislava I. Antónia Bednarčík navyše v júli rozhodla, že uznesenia z fingovaného valného zhromaždenia firmy sú neplatné a toto zhromaždenie malo fingujúci charakter. Prokurátor Žilinka ešte rozhodol o vlastníctve budovy Technopolu. Tá bude patriť do rúk ním určeného správcu v záujme predídenia ďalším škodám. Kočnerovci tak prišli o podstatný mesačný príjem, ktorý im z využívania tejto budovy plynul.

Viac o téme: KauzaMarián KočnerTechnopol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu