Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zsuzsová čelí ďalšiemu obvineniu: Údajný Kuciakov vrah priznal samopaly, mali byť použité na vraždu prokurátorov

Alena Zsuzsová Zobraziť galériu (3)
Alena Zsuzsová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Polícia vzniesla ďalšie obvinenie Alene Zsuzsovej, Tomášovi Szabóovi a Zoltánovi Adruskóovi, ktorí sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Polícia podľa TV JOJ obvinenie zakladá na dvoch zaistených samopaloch, ktoré mali byť použité na vraždu prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho.

Policajti zaistili aj dve podozrivé osoby Adama H. a Dávida Sz. Všetkých piatich obvinili zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. „Policajti NAKA vykonali v dňoch 25.-26-07.2019 realizáciu policajnú akciu Virtuóz, počas ktorej boli zadržané 2 podozrivé osoby a toho času sa vykonávajú zaisťovacie úkony,“ uviedli s tým, že vzhľadom na prebiehajúce úkony nie je možné poskytnúť ďalšie informácie.

Podľa informácií RTVS vyšetrovateľ vzniesol obvinenie, ktoré sa má týkať plánovaných príprav vrážd advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

K samopalom sa priznal údajný vrah novinára

Podľa portálu TV JOJ noviny.sk polícia obvinenie zakladá na dvoch zaistených samopaloch, ktoré mali byť použité na likvidáciu prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Podľa zistení portálu sa k samopalom priznal Miroslav M., ktorý tvrdí, že zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

Miroslav Marček
Zobraziť galériu (3)
Miroslav Marček  (Zdroj: Jan Zemiar)

Miroslav M. začal spolupracovať s políciou a o samopaloch vyšetrovateľovi podrobne porozprával na výsluchu dňa 11. apríla 2019. Oba samopaly vzor 61 škorpión dobrovoľne odovzdal polícii v deň pri jeho zadržaní v Kolárove. „Tieto dva samopaly som mal u seba doma asi od augusta 2018. Dal mi ich Zoltán A. Pôvodne mali byť použité na prácu na pána Žilinku, ale nefungovali,“ povedal podľa portálu obvinený Miroslav M. a dodal, že samopaly vyskúšali, no zasekávali sa.

Podľa Miroslava M. neboli samopaly použité na žiadnu trestnú činnosť a nevie, pre aké dôvody si ich vlastne Zoltán A. zaobstarával.

Miroslav M. je jeden z dvoch obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí spolupracujú s políciou. Druhým spolupracujúcim je údajný sprostredkovateľ vraždy Zoltán A. Je veľmi pravdepodobné, že práve teraz obaja obvinení polícii odkryli ľudí, ktorí dokázali pre plánované vraždy zabezpečiť oba zaistené samopaly.

Zbrane za 5-tisíc eur

Podľa noviny.sk prvý samopal mal obvinenému Andruskóovi predať za sumu 2 500 eur v roku 2017 Adam H. Ten si samopal zabezpečil na doposiaľ nezistenom mieste od Dávida Sz. a na čerpacej stanici v Nových Zámkoch ho odovzdať Andruskóovi.

Takmer rovnaký scenár sa zopakoval aj pri obchode s druhým samopalom. Ten mal podľa zistení polície Adam H. zadovážiť na základe objednávky od Zoltána Andruskóa. Dodal mu ho údajne opäť Dávid Sz. Andruskó si druhý samopal kúpil v Komárne od Adama H. v polovici roku 2018 za cenu 2 500 eur.

Polícia vyšetrovaním zistila, že tento druhý samopal mal byť určený na vykonanie popravy námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Obvinenie zatiaľ nedoručili na GP

„Doposiaľ na Úrad špeciálnej prokuratúry nebolo doručené žiadne nové uznesenie o vznesení obvinenia k osobe Alena Zs.,“ reagovala na otázku hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár to povedal vo februári tohto roku s tým, že sa na tom pravdepodobne podieľali policajti.

Viac o téme: Obvinenie Ján KuciakAlena ZsuzsováZoltán AndruskóTomáš Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu