Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Od bitky ubehlo už päť rokov: Proces v kauze Mariatchi sa má konečne začať v septembri

Bitka v Nitre
Bitka v Nitre (Zdroj: liveleak)

NITRA - Proces v kauze surovej bitky pred študentským barom Mariatchi v Nitre by sa mal začať v septembri, teda takmer päť rokov od incidentu. Bitka, ktorú zachytili bezpečnostné kamery, sa udiala v noci z 5. na 6. októbra 2013. Obžalobu však doteraz na Okresnom súde v Nitre neprečítali.

Ako informovala hovorkyňa nitrianskeho súdu Lena Kiradžiev, „termín pojednávania je vytýčený na 3. septembra o 8:30, vec je pridelená JUDr. Vladimírovi Sopúchovi“. Tento sudca mal kauzu Mariatchi pridelenú aj pôvodne, potom dostal spis pre jeho dlhodobú práceneschopnosť iný sudca a teraz sa vrátil Sopúchovi.

Z prečinu výtržníctva v spolupáchateľstve a zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu sú obžalovaní Peter Š., Boris H., Martin B., Dušan V. a Michal P. Proces sa mal pôvodne začať v septembri 2015. Očný lekár, ktorý pôvodne vypracoval posudok, bol však vyškrtnutý zo zoznamu súdnych znalcov a takmer dva roky sa čakalo na vypracovanie nového znaleckého posudku a na vytýčenie nového termínu pojednávania.

Posudok je hotový od marca 2017, má sto strán. V júni 2017 sa na pojednávanie nedostavil Michal P. Ráno pred pojednávaním napísal esemesku svojmu obhajcovi, že je v zahraničí a pokazilo sa mu auto. Ďalší termín pojednávania bol vytýčený na koniec septembra 2017, vtedy sa však zo zdravotných dôvodov ospravedlnil Boris H. Ďalšie termíny vytýčené na november a december sa nekonali pre práceneschopnosť sudcu.

Brutálnu bitku zachytili bezpečnostné kamery. Skupina holohlavých mužov z kartárskeho klubu, ktorý sídlil v tom čase oproti študentskému baru Mariatchi, na videu surovo bije ľudí z baru. Päticu zadržali a obvinili až 28. januára 2014, keď video zverejnili médiá. Dva dni po tom ich nechala prokurátorka prepustiť, hoci polícia pripravila návrh na ich väzbu.

Postup prokuratúry stál neskôr miesto okresného prokurátora v Nitre Igora Senešiho, ktorého odvolal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Za bitku bol zatiaľ potrestaný len profesionálny vojak Tomáš S., ktorý priznal vinu a dohodol sa s prokuratúrou. Za dva kopance do hlavy dostal pokutu 400 eur.

Viac o téme: BitkaSúd NitraMariatchi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu