Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza nelegálnej skládky: FOTO Sudca zobral do väzby policajta aj odpadkového bossa

Na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice v piatok popoludní priviezli štyroch mužov obvinených z korupcie Zobraziť galériu (4)
Na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice v piatok popoludní priviezli štyroch mužov obvinených z korupcie (Zdroj: TASR - Lenka Krošláková)

BRATISLAVA - Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zobral do väzby bratislavského policajta aj konateľa firmy Vasal EKO. Ďalších dvoch obvinených, jedného príslušníka Protikorupčnej jednotky NAKA a jedného člena predstavenstva firmy, prepustili a stíhať ich budú na slobode. Informáciu dnes priniesla spravodajská relácia Rádiožurnál o 12:00 RTVS.

Ako v rozhlase uviedli, prípad zrejme súvisí s nelegálnou skládkou v bratislavských Podunajských Biskupiciach. Podľa medializovaných informácií muži po vzatí do väzby podali sťažnosť, rovnako aj prokurátor v prípade prepustených zo zadržania.

Na Špecializovaný trestný súd
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lenka Krošláková)

Sudca pre prípravné konanie na pracovisku ŠTS v Banskej Bystrici v piatok 15. júna pred 17:00 začal výsluch štyroch zadržaných, obvinených z korupcie. Výsluch súvisel s návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na ich vzatie do väzby. Ide o dvoch policajtov a dve civilné osoby, ktorých zadržali v stredu pre podozrenia z korupcie.

Na Špecializovaný trestný súd
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lenka Krošláková)

Podľa informácie ministerstva vnútra jeden z policajtov je príslušník Národnej protikorupčnej jednotky Prezídia PZ Ján M., ktorého stíhajú za pokračovací zločin prijímania úplatku. Ďalší je príslušníkom Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II Martin S. a stíhajú ho za pokračovací zločin prijímania úplatku a za prečin ohrozovania dôvernej skutočnosti v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dvoch civilov obvinili za pokračovací prečin podplácania. Ide o predstaviteľov recyklačnej spoločnosti Vassal EKO v Podunajských Biskupiciach Michala Kováč a Martina Andrejčák. Prokurátor žiadal väzbu z obavy pre možné pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovanie svedkov.

Kontrola rozhodnutí týkajúcich sa Vassal EKO

Envirorezort na pokyn ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) začal koncom marca vykonávať kontrolu vybraných rozhodnutí Okresného úradu v Bratislave. Celkovo kontrola preverila 12 spisov týkajúcich sa oblasti odpadového hospodárstva, pričom približne polovica kontrolovaných spisov sa týkala spoločnosti Vassal EKO. S firmou je aktuálne spájaná aj rozsiahla nelegálna skládka v bratislavských Podunajských Biskupiciach, firma sa však od nej dištancuje.  

"Výsledky kontroly konštatujú podozrenie z možnej nezákonnosti týchto rozhodnutí, na základe čoho bolo prijaté opatrenie podania podnetu na protest prokurátora. Zároveň boli výsledky kontroly konzultované ako na netrestnom, tak aj trestnom úseku Generálnej prokuratúry SR," informovalo ministerstvo životného prostredia. Podľa výsledkov prokurátorského preverenia zákonnosti rozhodnutí ministerstvo pristúpi k ďalším krokom, zrejme aj v trestnom konaní.

Na Špecializovaný trestný súd
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lenka Krošláková)

Príkladom možných nezákonných rozhodnutí pri spoločnosti Vassal EKO je napríklad používanie jedného stanoviska o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) na viacero nesúvisiacich mobilných zariadení. Tým podľa envirorezortu vznikol stav, že do prevádzky sa dostali zariadenia, ktoré v skutočnosti nikto nikdy z hľadiska EIA neposúdil. Ďalším nedostatkom bolo napríklad predloženie neúplného prevádzkového poriadku mobilného zariadenia. 

Nelegálna skládka, s ktorou je firma spájaná, leží v blízkosti Lieskovskej cesty v Podunajských Biskupiciach, v tesnej blízkosti areálu Vassal EKO. Firma sa však od nej dištancuje a tvrdí, že nie je na jej pozemkoch. Napriek tomu deklaruje, že ju najneskôr do roku 2021 odstráni. Na jej mieste chce totiž vybudovať recyklačné centrum. Okresný úrad Bratislava oponuje, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, čo podľa úradu preukazujú aj satelitné snímky a ortofotomapy. Podľa úradu neobstoja ani argumenty o starej environmentálnej záťaži.

Viac o téme: VäzenieNelegálna skládkaSúd BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu