Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Korupcia obrovských rozmerov: NAKA zadržala štátnych zamestnancov na úrade v Bratislave

Martin Andrejčák a Ján Majo na súde. Zobraziť galériu (4)
Martin Andrejčák a Ján Majo na súde. (Zdroj: Martin Bublavý )

BRATISLAVA - Po stredajšej akcii na Okresnom úrade v Bratislave obvinil vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry šesť osôb a jednu právnickú osobu z korupcie. Na prípade mal spolupracovať aj elitný policajt Ján Majo, ktorého neskôr obvinili z korupcie.

Troch z nich obvinil aj z prania špinavých peňazí. Pri zaisťovacej akcii na okresnom úrade zasahovalo najmenej 75 policajtov NAKA a bratislavského krajského riaditeľstva. Počas akcie zadržali sedem osôb, vykonali päť domových prehliadok, prehľadali aj dve kancelárie na úrade a päť vozidiel.

Zásah NAKA
"Od januára tohto roku sa mali v Bratislave a na iných miestach Slovenska,. Miroslava G., Pavol B., Branislav R., Tomáš W. a Vladimír M. spolčiť za účelom páchania korupcie. Poslední traja z menovaných aj za účelom páchania legalizácie príjmu z trestnej činnosti," informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

Práve pre týchto troch obvinených podľa polície za úplatok pracovníci okresného úradu Miroslava G. a Pavol B., ako osoby disponujúce právomocou v konaniach vedených na úrade, zabezpečovali prípravu potrebných podkladov. Konkrétne išlo o vydávanie kladných rozhodnutí a stanovísk pre Branislava R., Tomáša W. a Vladimíra M., respektíve pre minimálne 15 nimi riadených právnických osôb, vzájomne personálne alebo majetkovo prepojených.

Medzi obvinenými je aj konateľ

Úplatky údajne požadovali prostredníctvom mandátnych zmlúv, ich predmetom boli "prerokovania podanej žiadosti na úrade, za účelom získania kladného stanoviska alebo rozhodnutia“. Zmluvy a nadväzujúce právne úkony, ako aj viaceré bankové operácie cez nimi riadené spoločnosti, pritom údajne slúžili len na zakrytie pôvodu peňazí z korupcie. Výška úplatku bola individuálna, podľa druhu žiadosti. Celkovo išlo o viac ako 334-tisíc eur.

Medzi obvinenými je aj konateľ jednej z obchodných spoločností Boris R. Ako uviedol Slivka, vyšetrovateľ žiada od prokurátora väzbu jedného zo zamestnancov úradu a troch samostatne zárobkovo činných osôb. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí za prijímanie a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti 10 až 20 rokov. V prípade prečinu nepriamej korupcie až dva roky.

Prípad vyšetroval aj Majo

Podľa informácií televízie Markíza na prípade mal od začiatku pracovať aj elitný policajt Ján Majo, ktorého neskôr obvinili z brania úplatkov. Tie mal dostať od spoločnosti Vassal Eko. Jej šéf, Michal Kováč, je momentálne vo väzbe aj s ďalším policajtom. Majovi obvinenie pred pár dňami zrušili.

Korupcia obrovských rozmerov: NAKA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Sám Majo je presvedčený, že celá kauza aj obvinenie boli nezákonné. "Viete, čo si mám myslieť o tom, keď jeden prokurátor má chce dostať za každú cenu do väzby a potom nakoniec sám prizná, že nie sú ani dôvody na vyšetrovanie, keď zistia, že už nie som policajt? Nesúvisí to náhodou s tým, že som išiel tvrdo po týchto zločincoch?" povedal vtedy pre Topky Majo.

Sudca vzal do väzby troch obvinených z korupčného prípadu na Okresnom úrade v Bratislave

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes čiastočne vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, keď vzal do väzby vedúcu odboru na Okresnom úrade v Bratislave Miroslavu G. a ďalších dvoch obvinených za zločin korupcie. Štvrtého obvineného prepustil na slobodu. Prokurátor i obvinení podali voči uzneseniu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Návrh prokurátora na väzbu súvisí so zásahom Protikorupčnej jednotky NAKA v utorok 7. augusta na Okresnom úrade na Tomášikovej ulici v Bratislave, pri ktorom zadržali viacero osôb. Dôvodom na väzbu je obava, že obvinení by mohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti.

Firma Vassal EKO odmieta akékoľvek obvinenia z korupcie

Spoločnosť Vassal EKO, ktorá čelí obvineniu za pokračovací prečin podplácania a je spájaná s rozsiahlou nelegálnou skládkou odpadu v bratislavských Podunajských Biskupiciach, odmieta akékoľvek obvinenia z korupcie vznesené voči firme i jej konateľovi Michalovi K. Uviedla to s tým, že je jej prioritným záujmom, aby sa vec v čo najkratšom čase pravdivo objasnila.

Firma ale nepochybuje, že išlo o "účelové obvinenia" iniciované v rámci konkurenčného boja s cieľom zdiskreditovať spoločnosť a jej vrcholových manažérov. "Uvedené potvrdzuje aj doterajšie zrušenie obvinenia voči riaditeľovi spoločnosti a vznesenie obvinenia voči právnickej osobe. Indície vedú k domnienkam, že existujú snahy o prevzatie podnikateľských aktivít našej spoločnosti tretími osobami a iniciované trestné konania by mohli byť účelovým prostriedkom na dosiahnutie týchto cieľov," tvrdí Vassal EKO. 

Podľa firmy je úlohou orgánov činných v trestnom konaní, aby preverili skutkový stav veci a podľa zistených skutočností v rozsahu svojich právomocí konali. Deklaruje pritom, že rešpektujeme prácu orgánov činných v trestnom konaní, avšak až do rozhodnutia vo veci sa k vzneseným obvineniam nebude verejne vyjadrovať, aby nemarila prebiehajúce vyšetrovanie. 

Vassal EKO je priamo spájaná s nelegálnou skládkou odpadu na Lieskovskej ceste v Podunajských Biskupiciach, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti areálu firmy. Firma sa však od nej dištancuje a tvrdí, že nie je na jej pozemkoch. Napriek tomu deklaruje, že ju najneskôr do roku 2021 odstráni. Na jej mieste chce totiž vybudovať recyklačné centrum. Okresný úrad Bratislava oponuje, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, čo podľa úradu preukazujú aj satelitné snímky a ortofotomapy. Podľa úradu neobstoja ani argumenty o starej environmentálnej záťaži. Jediný možný prístup na túto skládku je podľa úradu cez areál Vassal EKO.

Viac o téme: KorupciaBratislavaVassal ekoOkresný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu