Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Finančníci z Penty reagujú na slová šéfa vyšetrovateľov Gorily: Sú to klebety!

Šéf vyšetrovacieho tímu kauza Gorila Marek Gajdoš.
Šéf vyšetrovacieho tímu kauza Gorila Marek Gajdoš. (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyjadrenia vyšetrovateľa Mareka Gajdoša, ktoré odzneli vo štvrtok (3. 11.) po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom ohľadom výsledkov vyšetrovania kauzy Gorila sú zavádzajúce. V dnešnom stanovisku to uviedla finančná skupina Penta.

Hovorca skupiny Martin Danko skonštatoval, že končiaci šéf vyšetrovacieho tímu Gajdoš uviedol „čiastkové a nekonkrétne informácie, ktoré majú skôr charakter klebiet“. Podľa Danka tieto dezinformácie následne dostali v médiách jednoznačnú interpretáciu.

Gajdoš novinárom po schôdzke s Kiskom povedal, že majoritné množstvo informácií z údajného spisu SIS Gorila, ktorý unikol na verejnosť, sa potvrdzuje. Sú aj také, ktoré sa nepotvrdzujú. Podľa hovorcu Penty v rozpore s týmito tvrdeniami zároveň uviedol, že dokazovanie korupcie s takýmto časovým odstupom je veľmi komplikované, je prakticky nemožné niektoré veci dokázať.

„Cieľom vyšetrovania trestnej činnosti je zistiť či došlo, alebo nedošlo k páchaniu trestných činov a takéto zistenia doložiť konkrétnymi dôkazmi. Informácie, ktoré verejnosti poskytuje vyšetrovateľ preto nemajú byť beletristickým žánrom či politickým posolstvom, ale majú sa opierať o trestný poriadok,“ poukázal Danko.

Hovorca Penty sa pýta, ako je možné, že nik z údajných páchateľov nebol obvinený, ak sa potvrdili informácie zo spisu. „Buď sa vyšetrovaním potvrdzuje korupcia, čo znamená, že vyšetrovatelia získali konkrétne dôkazy, za ktorými musí nasledovať obvinenie konkrétnych osôb, alebo sa vyšetrovaním potvrdzuje, že existovali osoby, prebiehali procesy či transakcie, o ktorých sa v spisoch Gorila píše. Avšak bez korupcie či páchania inej trestnej činnosti,“ uviedol Danko.

„Ak Marek Gajdoš a jeho tím nezískali dôkazy o trestnej činnosti, tak potom jeho včerajšie vyjadrenia sú hrubým zavádzaním verejnosti a sú to vyjadrenia na úrovni klebiet, ktoré sú nehodné vyšetrovateľa,“ doplnil hovorca finančnej skupiny.

Údajný spis SIS, ktorý bol zverejnený na internete opisuje stretnutia finančníka a spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Penta poukazuje na to, že z 23 trestných stíhaní, ktoré boli podľa dostupných informácií vedené, bolo 17 zastavených bez vznesenia obvinenia voči konkrétnym osobám.

Viac o téme: KauzaPentaGorilaMarek Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu