Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič tvrdí, že odhalil Dankove špinavé plány: V parlamente je spiknutie!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Národnej rade SR je spiknutie za zvýšenie platov poslancov od budúceho roka o 26 percent. Tvrdí to líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, podľa ktorého takúto tichú dohodu zorganizoval medzi koaličnými i opozičnými poslancami predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

"Neštúrajte do zákona o platoch poslancov a keď to vy nebudete otvárať, my nepredložíme klasické zmrazovanie platov poslancov, ktoré sa každý rok predkladá," opísal na dnešnom brífingu spôsob dohody Matovič.

Líder OĽaNO-NOVA sa spoliehal, že ako za posledné štyri roky, aj teraz príde s iniciatívou zmrazenia platov poslancov koalícia. "Až tento týždeň som sa dozvedel o tomto návrhu Andreja Danka, že ticho zbraní, vy opozícia na to neupozorňujte a my s tým nič nebudeme robiť," povedal Matovič. Od januára 2017 sa tak má podľa jeho slov zvýšiť poslanecký plat o 26 percent, čo je o 927 eur v prípade poslanca, ktorý nepochádza z Bratislavského kraja.

Matovič tvrdí, že takúto dohodu môže zastaviť jedine predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) cez skrátené legislatívne konanie. "Preto ho vyzývam, aby na najbližšom zasadnutí vlády bolo schválené skrátené legislatívne konanie a predložený návrh na zmrazenie platov poslancov," uviedol. Ako poslanec parlamentu dnes tiež predloží návrh na takéto zmrazenie, odkopírovaný od vládnych poslancov z minulého roka. "Taký istý návrh dám, aby bol v legislatívnom procese, ale vzhľadom na to, že musia prebehnúť dve schôdze a medzičasom ma asi z parlamentu vyrazia, tak zrejme tento môj návrh zákona schválený nebude," povedal Matovič.

On sám je proti tomu, aby sa platy poslancov nateraz zvyšovali, keďže podľa jeho slov narastá zadlženie štátu a kým v roku 2006 bolo na úrovni 15,2 miliardy eur, ku koncu minulého roka to podľa neho boli už 41,3 miliardy eur. Väčšina poslancov si podľa neho vyššie mzdy nezaslúži, a to pre svoju nečinnosť. "Niektorí osem mesiacov de facto neprehovorili v parlamente, nepredložili návrh zákona či žiadne riešenie, čím chcú ľuďom pomôcť a za tých osem mesiacov v priemere každý jeden z nich mesačne dostal 3000 eur v podstate za nič," podotkol líder OĽaNO-NOVA.

Riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková pre TASR uviedla, že predseda parlamentu Andrej Danko nebude reagovať na Igora Matoviča.

Viac o téme: ParlamentPoslanciPlatyIgor MatovičAndrej DankoSpiknutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu