Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál na bratislavskej onkológii: Zamestnanci kšeftovali s liekmi na rakovinu

Na snímke zľava riaditeľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó a riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) Jozef Dolinský počas brífingu NOÚ na tému -  Stanovisko k policajnej razii.
Na snímke zľava riaditeľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó a riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) Jozef Dolinský počas brífingu NOÚ na tému - Stanovisko k policajnej razii. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Šesť zamestnancov Národného onkologického ústavu (NOÚ) polícia obvinila z krádeže. Ako na stredajšom brífingu informoval riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, zamestnanci sa k trestnému činu priznali a NOÚ s nimi okamžite rozviazal pracovný pomer.

"Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo,“ povedal dnes Dolinský na brífingu. "Zdravie pacientov ohrozené nebolo," zdôraznil. Podrobnosti o prípade nechcela vzhľadom na vyšetrovanie zverejniť polícia ani NOÚ, podľa Dolinského však vyšetrovanie nepotvrdilo, že by obvinení zamestnanci riedili lieky. 

O podozreniach z manipulácie s liekmi informovali riaditeľa zamestnanci úseku prípravy cytostatík, teda oddelenia pripravujúceho lieky pred podaním chemoterapie. Dolinský následne kontaktoval políciu, ktorá začala vyšetrovanie.

Ako uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave Csaba Faragó, polícia vykonala štyri domové prehliadky a jednu prehliadku nebytových priestorov. Zaistila finančnú hotovosť, počítače i cytostatiká, teda lieky používané na chemoterapiu pacientov s rakovinou. Ako dodala vyšetrovateľka Ľubica Bojárová, obvineným hrozí v prípade dokázania viny väzenie na tri až 10 rokov. 

Šéf NOÚ označil situáciu za historický moment. "Je to podľa mňa prvýkrát, keď riaditeľ štátneho zdravotníckeho zariadenia iniciuje vyšetrovanie vo svojej vlastnej organizácii pre nelegálnu činnosť orgánmi činnými v trestnom konaní. Domnievam sa, že toto je dôkaz toho, že nielen mimovládne organizácie, občania alebo súkromné firmy môžu podávať a podávajú podnety, ale že aj my, lekári, môžeme sami takýto podnet podať, lebo aj nám lekárom záleží na správnom a lepšom fungovaní zdravotníctva," skonštatoval Dolinský.

Zároveň vyzval zdravotníkov aj pacientov, aby akékoľvek podozrenia ohlasovali príslušným orgánom činným v trestnom konaní. "Len takýmto spôsobom sa veci môžu pohnúť vpred a takýmto spôsobom je potrebné riešiť problémy, ktoré sa v súčasnosti v slovenskom zdravotníctve vyskytujú," uzavrel. 

Viac o téme: Národný onkologický ústavJozef Dolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu