Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza krádež liekov v Národnom onkologickom ústave pokračuje: 9 obvinených ľudí!

Minister zdravotníctva Viliam Čislák
Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre krádeže liekov v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave obvinili podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka celkovo deväť osôb. Šiesti z nich boli zamestnancami nemocnice.

"Prebieha vyšetrovanie, je to na začiatku," skonštatoval s tým, že ďalšie informácie by ho mohli zmariť.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nechcel špekulovať, či prípad súvisí s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia, kde je ich cena vyššia. "Ja by som si počkal na závery vyšetrovania a na základe toho by sme aj do budúcna urobili určité opatrenia, ktoré by aj tieto veci sprísnili," skonštatoval.

Šiestich obvinených zamestnancov už prepustili z NOÚ, informoval dnes jeho riaditeľ Jozef Dolinský. Medzi ďalšími obvinenými sú podľa denníka Nový Čas aj pracovníci farmafiriem. Zdroj denníka tvrdí, že polícia zadržala jedného z pracovníkov nemocnice, ako dáva lieky žene z farmapriemyslu, Tá mala za ne zaplatiť 13.000 eur.

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa NOÚ koncom októbra zamestnanci. Ten sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo.

Prípad znepokojil Asociáciu na ochranu práv pacientov SR. Jeho prezidentka Katarína Kafková verí, že sa prípad vyšetrí a zabráni sa ďalšej manipulácii s liekmi. Upozorňuje, že treba zistiť, či pacienti dostávali celú dávku. "Ohrozenie života ľudí bojujúcich s rakovinou predstavuje hyenizmus voči pacientom," doplnila. Poukázala, že situácia ohľadne reexportu liekov je vážna a podobné prípady sa pravdepodobne dejú aj v iných zdravotníckych zariadeniach.

Viac o téme: LiekyRobert KaliňákViliam ČislákNOÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu