Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obvinení v kauze platinových sitiek sa postavia pred súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Trojica obvinených v prípade takzvaných platinových sitiek sa predsa len postaví pred súd. bratislavský Krajský súd totiž zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I, ktorý pôvodne odmietol obžalobu prokuratúry na obvinených Juraja L., Jána K. a Ondreja B. pre podľa jeho názoru závažné procesné chyby.

V prípade podal prokurátor obžalobu na trojicu obvinených minulý rok. Súd však dňa 11. 11. 2014 vec vrátil späť prokurátorovi. „Svoje rozhodnutie v podstate odôvodnil tým, že obžaloba musí obsahovať miesto spáchania trestného činu a v obžalobe absentuje, že k spáchaniu žalovaného skutku došlo v sídle Správy štátnych hmotných rezerv SR, čo má dosah na príslušnosť súdu,“ vysvetlil Oliver Janíček, námestník bratislavskej krajskej prokuratúry.

Prokurátor podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej dňa 4. 3. 2015 rozhodoval bratislavský krajský súd. Postavil sa na stranu prokuratúry. „Nadriadený súd okrem iného konštatuje, že prvostupňový súd nesprávne vyhodnotil výsledky vyšetrovania, pretože zo skutkovej vety obžaloby, ako aj z obsahu spisového materiálu možno určiť miestnu príslušnosť súdu,“ povedal Janíček.

Vyšetrovanie v kauze podhodnoteného predaja takzvaných platinových sitiek Správou štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) trvalo viac ako dva roky. Obvinení nakoniec boli nominanti SDKÚ v SŠHR – bývalý vedúci úradník rezerv Ján K. a vedúci služobného úradu rezerv Juraj L. Okrem nich aj znalec Ondrej B. Svoju vinu popierajú.

Trojica mužov čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, ako aj za prečin nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. Podľa prokurátora obvinení vo svojom postavení konali v rozpore so záujmami štátu pri hospodárnom a účelnom nakladaní s jeho majetkom. Pri predaji platiny pod cenu štát podľa obžaloby prišiel o viac ako 2,2 milióna eur. Ide o jeden z mála prípadov, keď sa pred súd dostane znalec. Ondrej B. mal vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, než bola trhová hodnota sitiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu