Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Autor správy o tunelovaní vo VSS údajne zavádza, tvrdí Tibenský

Vladimír Suchodolinský
Vladimír Suchodolinský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Údajný autor správy o tunelovaní vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) Vladimír Suchodolinský podľa zástupcu riaditeľa Vojenského spravodajstva (VS) Róberta Tibenského zavádza. V stanovisku, ktorým reagoval na Suchodolinského vyjadrenia pre média, tvrdí, že mu v septembri 2012 umožnil plnú súčinnosť s orgánmi vnútornej bezpečnosti, ako aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, keď ako svedok bol povinný vypovedať v súvislosti so spomínanou kauzou.

"O tejto skutočnosti existujú služobné písomné záznamy, ktoré však neobsahujú žiadny údaj o ponuke rekonštruovať pôvodný text skartovaného materiálu," vyhlásil Tibenský. Zároveň uviedol, že Suchodolinský ako nepovolaná osoba dlhodobo disponoval časťou dokumentácie, ktorá obsahuje čiastkové údaje o niektorých objektoch týkajúcich sa tejto kauzy. "Túto dokumentáciu bez vedomia nadriadených vyniesol mimo územia Slovenskej republiky, kde ju mal uloženú až do 2. októbra 2012, a to bez toho, aby táto bola v zmysle služobných predpisov VSS riadne vedená v príslušných evidenciách," povedal šéf VS. Podľa neho išlo o neutajované kópie služobných dokumentov, na ktoré sa vzťahuje ochrana v zmysle zákona o Vojenskom spravodajstve.

"Materiál v držbe pána Suchodolinského označil pred prokurátorom iný svedok v trestnom konaní a až na základe jeho svedeckej výpovede a dožiadania prokuratúry som ako riaditeľ VSS bezodkladne rozhodol o výjazde kontrolnej skupiny na zahraničné pracovisko, o zaistení materiálu a jeho bezodkladnom postúpení príslušnému orgánu," uviedol Tibenský. Potom mala nasledovať Suchodolinského žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. decembru 2012, ktorej Tibenský podľa svojich slov plne vyhovel a v maximálnej miere akceptoval všetky súkromné aj služobné požiadavky Suchodolinského. "Ak by ma pán Suchodolinský o záujme rekonštruovať pôvodný text správy skutočne informoval, je otázkou, prečo zatajoval držbu inkriminovaných materiálov, a to na mieste mimo územia Slovenskej republiky," uzavrel Tibenský.

Plukovník v zálohe a bývalý zástupca šéfa VSS v rokoch 2011 až 2012 Suchodolinský dnes predstúpil pred novinárov a čestne vyhlásil, že pôvodnú skartovanú správu o údajnom tunelovaní VSS napísal. O týchto skutočnostiach chcel dnes hovoriť aj na Osobitnom kontrolnom výbore Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ale zatiaľ mu to nebolo umožnené. Zároveň potvrdil, že po skartácii správy, ktorá podľa neho poukazuje na veľmi konkrétne procesy vedúce k tunelovaniu VSS, ponúkol v septembri 2012 jej zrekonštruovanie vtedajšiemu šéfovi VSS Róbertovi Tibenskému. Odpoveď vraj nedostal žiadnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu