Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Glváč spochybnil tunelovanie: Je to mediálna kačica!

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA –Kauza údajného tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) je nebezpečnou mediálnou kačicou a fiktívnou konštrukciou, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jeho príslušníkov.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), podľa ktorého to vyplýva z interného preverovania celej kauzy.

Ministerstvo obrany je preto pripravené podať trestné oznámenie na všetkých, ktorí vyniesli a šírili tieto zavádzajúce informácie. Má ísť predovšetkým o bývalého riaditeľa VSS Romana Mikulca, údajného autora správy Vladimíra Suchodolinského, ako aj exministra obrany a v súčasnosti opozičného poslanca za SaS Ľubomíra Galka.

Dokument, ktorý bol odovzdaný špeciálnej prokuratúre aj osobitnému parlamentnému kontrolnému výboru, nie je podľa neho autentický, ale ide o kompilát faktov, zavádzajúcich informácií aj účelových a nepravdivých hodnotiacich úsudkov. Glváč ďalej povedal, že v rámci vojenského spravodajstva bola vytvorená informačná správa, skartovaná Mikulcom, ktorá opisuje 14 údajných skutkov. "Je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu neprišlo a že táto správa bola vytvorená so zlým úmyslom, bez ohľadu na následky, s cieľom zdiskreditovať súčasné vedenie vojenského spravodajstva," tvrdí Glváč.

"Môžem uviesť, že v ôsmich prípadoch je hnuteľný a nehnuteľný majetok preukázateľne naďalej využívaný systémom vojenského spravodajstva," informoval šéf rezortu. V troch prípadoch bol majetok ako nepoužiteľný pre službu a riadne a dokázateľne predaný. Jeden skutok, kde sa mali údajne príslušníci vojenského spravodajstva nakúpiť autá, bol podľa Glváča kompletne vymyslený. "Ďalší predaj bol realizovaný za pána Galka v roku 2010 hoci bol naštartovaný od roku 2008," doplnil.

Napokon spomenul akciu trezor, ktorá je v štádiu trestného stíhania a jediný obvinený je Mikulec. "Evidujeme dôkazy o tom, že Mikulcovi a Suchodolinskému boli v minulosti položené otázky, či spomínané zistenia zakladajú podmienky na začatia trestného stíhania. Obaja odpovedali, že nie," dodal Glváč.

"Smerákom musí dobre tiecť do topánok, keď sa uchyľujú k takýmto zúfalým krokom," uviedol na margo Glváčových vyjadrení Galko. Ten odmieta tvrdenia ministra v plnom rozsahu. "Je to len ich snaha prekryť tento smerácky megaškandál. Zvážim právne kroky ako reakciu na toto podlé obvinenie," dodal opozičný poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu