Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Majiteľ bytu z Gorily napadol odpočúvanie na Ústavnom súde: Pred únikom prepisov!

V konšpiračnom byte sa spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák stretával s politikmi
V konšpiračnom byte sa spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák stretával s politikmi (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Odpočúvanie bytu na Vazovovej ulici, v ktorom sa v rokoch 2005 a 2006 stretával spolumajiteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák s vysokými štátnymi funkcionármi a politikmi, napadol na Ústavnom súde jeho majiteľ Zoltán Varga ešte pol roka predtým, ako celá kauza prepukla. Ak by sudcovia Vargovej sťažnosti vyhoveli, podľa týždenníka Trend by bolo vyšetrovanie Gorily vážne ohrozené.

Práve odpočúvanie konšpiračného bytu Slovenskou informačnou službou (SIS) zohralo kľúčovú úlohu v  zverejnení spisu Gorila. Prepis rozhovorov prenikol na internet koncom minulého roka, no ako informoval denník SME, majiteľ gorilieho bytu Zoltán Varga odpočúvanie na súde napadol ešte pred vyše rokom. Podľa neho išlo o protiprávny zásah a rozhodnutiam krajského súdu, ktorý odpočúvanie povolil, sa bráni.

Upozornil na to týždenník Trend s tým, že ak by Ústavný súd Vargovi vyhovel, mohlo by to zmariť celé  vyšetrovanie kauzy Gorila. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka však stanovisko sudcov až také dôležité nie je. Odpočúvanie totiž nikdy nebolo oficiálne označené ako kľúčový dôkaz. Vyšetrovanie sa aj podľa bývalého ministra Daniela Lipšica opiera o iné, nespochybniteľné dôkazy.

Na prácu špeciálneho gorilieho týmu, ktorý v súvislosti s vyšetrovaním Lipšic vytvoril, vraj teda Vargova sťažnosť  vplyv mať nebude. Jeho právny zástupca Martin Škubla má však iný názor a pripustil, že „verdikt Ústavného súdu, ktorý označí súhlasy krajského súhlasu za protizákonné, významne spochybní celkovú dôveryhodnosť internetového spisu Gorila.“

Ak by súd rozhodol v prospech Vargu, vyšetrovanie by sa podľa neho prestalo viesť spôsobom, či niekto chodil, alebo nechodil do bytu, ale či v ňom dochádzalo k ekonomickej trestnej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu