Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza Gorila oslavuje dnes presne rok: Zmenilo sa niečo?

Investigatívny novinár Tom Nicholson o Gorile napísal knihu. Zobraziť galériu (2)
Investigatívny novinár Tom Nicholson o Gorile napísal knihu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Presne 21. decembra roku 2011 slovenskom otriasol naoko nenápadný internetový odkaz, ktorý smeroval na neprehľadný text dlhý stovky strán. Text sa volal ITP Gorila a mal byť zvodkou z veľkej odpočúvacej akcie. Popisoval stretnutia politikov, vysokých štátnych úradníkov a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

Podľa spisu sa v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave stretával šéf Penty Jaroslav Haščák s vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom, členkou Výkonného výboru Fondu národného majetku Annou Bubeníkovou, ale aj s tajomníkom Roberta Fica Františkom Határom, či so samotným Robertom Ficom.

Zverejnenie spisu vyvolalo na verejnosti pobúrenie, prvý krát od éry Vladimíra Mečiara vyšli ľudia do ulíc na masovej škále. Gorila mala zásadný vplyv na výsledok volieb. Keďže sa týkala obdobia druhej vlády Mikluláša Dzurindu, voliči odmietli pravicové strany a výsledkom predčansných volieb z marca tohto roku je vláda Smeru.

Po prvej vlne protestov sa však pohlo máločo. Keď sme sa na stránke protestu Gorila chceli informovať o tom, prečo sa prestalo protestovať a či sa niečo plánuje, neodpísal nám nikto. Špeciálny vyšetrovací tím podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka stále pracuje.  "Tím pracuje. Tieto prípady sa vždy vyšetrujú zdĺhavo. Určitý pokrok nastal, sú otvorené dve nové trestné stíhania," povedal Kaliňák podľa agentúry SITA. Úrad špeciálnej prokuratúry Topkám odmietol poskytnúť akékoľvek informácie o vyšetrovaní s odôvodnením, že „V trestnej veci s pracovným názvom Gorila sa naďalej vykonávajú vyšetrovacie úkony".

Protest Gorila: Takto sme protestovali začiatkom roka.
Zobraziť galériu (2)
Protest Gorila: Takto sme protestovali začiatkom roka.  (Zdroj: SITA)

Podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej hrozí, že Gorila bola premárnenou šancou. Tvrdí, že je pikantné, že Smer sa v parlamente len nedávno pokúsil schváliť zákon, ktorý by nahrával Pente. Išlo o dotácie pre elektráreň Paroplynový cyklus, ktorú vlastní Penta. "Smer má záujem o všetky kontrolné funkcie. Po siahodlhom odďaľovaní vymenovania generálneho prokurátora sa už v kuloároch spomínajú nové mená. Smer k tomu ešte blokuje zvolenie šéfa Najvyššieho kontrolného úradu," povedala Topkám Žitňanská. Podľa nej krajina potrebuje väčšie oddelenie polície od politiky,  otvorenejšiu justíciu a zásadné zmeny na prokuratúre.

Novinár Tom Nicholson, ktorý o Gorile napísal knihu, pred nedávnom na svojom blogu napísal, že František Határ, ktorý mal podľa spisu od Jaroslava Haščáka preberať peniaze pre stranu Smer, za posledné roky nakúpil nehnuteľnosti za státisíce eur. Határ reagoval žalobou na Nicholsona.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu