Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyšetrovanie kauzy Gorila je na smiech: Ďalšia chyba polície!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Tím, ktorý má na starosti vyšetrovanie spisu Gorila, opäť pochybil! Po tom ako prokuratúra zrušila obvinenie voči bývalému ministrovi Pavlovi Ruskovi, podala voči obvineniu sťažnosť aj šamorínska notárka. Dalma N. odmieta obvinenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a tvrdí, že v roku 2003 verejnou činiteľkou ani nebola. Informoval o tom denník SME.

Obvinená notárka mala podľa vyšetrovacieho tímu Gorila pred deviatimi rokmi nezákonne osvedčiť zápisnicu o vydržaní pozemku, ktorý momentálne obýva bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek. Pezinský sudca Peter Šamko však pre Právne listy uviedol, že notári v roku 2003 neboli verejnými činiteľmi, a preto je obvinenie voči notárke Dalme N. nepochopiteľné. V Trestnom zákone boli notári vymenovaní ako verejní činitelia až v roku 2006.

Okresná prokuratúra v Dunajskej Strede však chybu odmieta. „Verejnou činiteľkou bola, lebo vykonávala prenesenú štátnu správu,“ ohradil sa hovorca miestnej prokuratúry Marek Marcinkech. Vedúci tímu Gorila sa odvoláva na Generálnu prokuratúru a čaká na jej stanovisko.

Tímu Gorila už prokuratúra jedno obvinenie zrušila, a to vtedy, keď v súvislosti s nevýhodným predajom paroplynového cyklu obvinili exministra hospodárstva Pavla Ruska. Prokuratúra však jeho stíhanie zastavila a označila ho ako neopodstatnené. Ako vtedy uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, na privatizáciu paroplynového cyklu mal oprávnenie výlučne Fond národného majetku.

Malchárkovu vilu podľa denníka SME polícia v súvislosti s kauzou Gorila vyšetruje už dlhšie. Pozemok, na ktorom stojí, totiž pôvodne patril Rádu milosrdných bratov a v roku 2003 ho na základe zápisnice o vydržaní získal nebohý Jozef Beňuška. Práve túto zápisnicu mala osvedčiť obvinená notárka Dalma N. Dom sa po viacerých prevodoch dostal napokon do rúk firme HM Invest a zaplatil zaňho Zoltán Varga, ktorého byt na Vazovovej podľa spisu Gorila odpočúvali. Za dom na údajne  nezákonnom pozemku mal zaplatiť v hotovosti, v súčasnosti v ňom však býva Malchárek.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu