Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovenský politický zverinec: Po Gorile a Sasanke prišiel Kocúr!

Dokument o novej kauze Kocúr
Dokument o novej kauze Kocúr (Zdroj: kocurslovakia.tumblr.com)

BRATISLAVA – Slovenskou politikou hýbe jedna kauza za druhou. Nedávno sa na internetovej stránke, na ktorej sa už predtým objavili informácie o medializovaných kauzách Gorila a Sasanka, objavili správy o výberových konaniach v novej kauze Kocúr.

Polícia sa podľa informácií denníka Pravda začala zaujímať o niektoré tendre, ktoré robilo ministerstvo vnútra ešte za šéfovania ministra Daniela Lipšica (KDH) v súvislosti s informáciami zverejnenými v dokumente s názvom Kocúr. Preverovanie začali v súvislosti s dokumentom Kocúr, ktorý sa objavil na tej istej internetovej adrese, ako už predtým kauzy Gorila a Sasanka.

Policajti však nechceli konkretizovať o aké tendre ide, a na otázku, či je medzi nimi aj súťaž a nákup odpočúvacieho systému odpovedali: "Podozrenia z protiprávneho konania polícia preverí, a to aj v prípadoch anonymných informácií. Preveruje aj niektoré informácie publikované na internete. Špecifikovať ktoré či v akom štádiu v tejto chvíli nie je možné," potvrdila policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Súčasný minister vnútra Robert Kaliňák však tieto informácie popiera. „Nepreverujeme,“ odpovedal v stručnosti. Ak by však niekto podal trestné oznámenie, polícia by sa ním podľa ministra zaoberala. Ministerstvo však potvrdilo, že počas šéfovania vtedajšieho ministra Daniela Lipšica bola organizovaná zahraničná návšteva Izraela, kde bol pred dvoma rokmi v novembri vtedajší minister spolu s oboma policajnými viceprezidentmi, poradcom Milanom Krajniakom, riaditeľom organizačného odboru Vladimírom Pčolinským a ďalšími šiestimi ľuďmi. Práve tu malo prísť podľa dokumentu Kocúr k dohode."V rámci bezpečnostnej konferencie konanej v Tel Avive rokovala slovenská strana so zástupcami izraelskej firmy o upgrade technológie využívanej slovenskými policajnými a bezpečnostnými zložkami," uviedla Emília Kočišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.
 

Tajná služba síce označila dokument za podvrh, no Lipšic tvrdí, že s vyšetrovaním problém nemá. "Nech polícia preveruje, čo uzná za vhodné," reagoval. Podľa informácii Pravdy však SIS dokument za podvrh neoznačila, iba zdôraznila, že nie je jeho pôvodcom  a tiež vylúčila, že by bol Kocúr výsledkom spravodajskej činnosti.

Rezort ešte vlani obchod s firmou Verint aj zrealizoval a časť systému bola dovezená na Slovensko. Podľa informácií však polícia ani iné bezpečnostné zložky tento obnovený systém nemôžu používať. Je stále zabalený v škatuliach, lebo na to, aby bol funkčný, treba k nemu ďalšie súčasti, čo by stálo ďalších okolo šesť miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu