Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd povolil knihu o Gorile: Na pultoch zrejme už o mesiac!

Nicholson môže knihu o Gorile písať ďalej.
Nicholson môže knihu o Gorile písať ďalej.

BRATISLAVA – Kniha kanadského novinára Toma Nicholsona o kauze Gorila nakoniec vyjde. Prečítať si ju budete môcť zrejme už o mesiac.

Súd rozhodol, že kniha o najväčšej korupčnej kauze na Slovensku nakoniec vyjde. „Odvolací súd uznesenie súdu prvého stupňa mení tak, že návrh na nariadenie predbežného opatrenia a zabezpečenie dôkazu zamieta," povedal hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. Nicholson tak môže pokračovať na prípravách knihy, ktoré kvôli zákazu súdu stáli. „Proces tak stál niekoľko mesiacov. Až teraz môžeme pokračovať,“ povedal Nicholson.

Kniha má popisovať pozadie kauzy Gorila. Tá sa prevalila v decembri minulého roku po úniku tajného spisu  Slovenskej informačnej služby s krycím názvom Gorila. V spise sa  nachádzajú údaje o sledovaní šéfa investičnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorý sa mal v konšpiračnom byte, ktorý patrí podnikateľovi Zoltánovi Vargovi stretávať s vrcholovými predstaviteľmi slovenskej politiky a viesť s nimi rozhovory o províziách a úplatkoch.

Podľa obsahu Gorily okrem iného spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák riešil s osobným tajomníkom Roberta Fica Františkom Határom financovanie Smeru. Okrem toho sa mal šéf Penty v inkriminovanom byte stretnúť s exministrom Jirkom Malchárkom, ktorému mal predstaviť vlastnú koncepciu fungovania Fondu národného majetku, mal s ním prejsť viacero strategických tém ako napríklad privatizáciu Letiska M. R. Štefánika, Transpetrolu, Rozvodných závodov – Východoslovenská, Stredoslovenská a Západoslovenská energetika, alebo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. Predseda Smeru Fico sa s s ním mal baviť napríklad na tému čistiek v Smere. V dokumente sa píše aj o financovaní SMK, SDKÚ aj KDH.

O zákaze vydať Nicholsonovu knihu rozhodol predbežným opatrením sudca Okresného súdu v Bratislave Branislav Král na základe žiadosti spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka. Podobnú žiadosť, ktorú podal podnikateľ Zoltán Varga, tú však sudkyňa Okresného súdu Daša Kontríková zamietla. Po prevalení kauzy prišla o miesto predsedníčky Fondu národného majetku nominantka SDKÚ Anna Bubeníková. Kauza vyhnala do ulíc tisíce protestujúcich.

Podľa Toma Nicholsona kniha je v záverečnej fáze príprav. „Musí prejsť editorskou a právnickou úpravou. Je smiešne, že súd zakázal knihu, ktorá nie je hotová a ani nevie, čo v nej je,“ reagoval Nicholson. Podľa neho je na vydavateľovi, kedy presne vyjde. „Ja osobne predpokladám, že je to možné už do mesiaca,“ pripustil Nicholson. Šéf Penty Haščák sa k rozhodnutiu súdu vyjadrovať nechcel. „Pokiaľ nebudú naši právni zástupcovia rozhodnutie vidieť, nebudeme sa vyjadrovať,“ povedal nám hovorca Penty Martin Danko. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu