Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia sa po roku začala zaoberať kauzou Sasanka: Vypočúvala Sulíka a Drobu

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Rok po zverejnení kauzy Sasanka na internete sa ňou začala zaoberať polícia, upozornili v dnešnom vydaní noviny Sme. Polícia podľa nich preveruje podozrenia, že podnikateľ Marián Kočner si v roku 2010 doma v kuchyni tajne nahral rozhovor s vtedajším šéfom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS).

Potom naňho údajne tlačil, aby pri voľbe generálneho prokurátora hlasoval za kandidáta Smeru Dobroslava Trnku.

Prípad polícia rieši na základe trestného oznámenia, o ktorom Sme informovalo v novembri. Policajti zistili, že oznamovateľ s menom Josef Kadlec je fiktívna osoba. V podnete sú však o kauze informácie, ktoré doteraz neboli známe. „Oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu vydierania sme prijali v druhej polovici januára a zaoberáme sa ním,“ povedala hovorkyňa bratislavskej polície Petra Hrášková. Sulík potvrdil, že už vypovedal. Dodal len, že u vyšetrovateľa sa zdržal asi dvadsať minút. Už v minulosti predseda SaS odmietol, že by ho Kočner nahrávkou ich rozhovoru vydieral.

Minulý týždeň polícia vypočula aj poslanca SaS Juraja Drobu, ktorému podľa podnetu Kočner pri voľbe prokurátora hrozil zverejnením informácií o jeho osobných aktivitách. „Je to úplná hlúposť,“ povedal Droba pre Sme. Šéf firmy, od ktorej si Kočner podľa oznámenia objednal inštaláciu skrytej kamery, kauzu odmieta komentovať. Vyjadriť sa nechcel ani k policajnému vyšetrovaniu. „Asi robia to, čo musia robiť,“ uzavrel. V trestnom oznámení sa uvádza, že tento podnikateľ v oblasti bezpečnostných systémov si z dôvodu svojej ochrany o montáži a rozhovore s Kočnerom urobil audio záznam. Ten odovzdal tretím osobám. Záznam by mal byť „prílohou tohto podania“. Či bola k podnetu priložená zvuková nahrávka, polícia nechce povedať.

Kočner v utorok nedvíhal Sme telefón. Verziu, že kúpil kameru, ktorou Sulíka nahrával a potom vydieral, označil v novembri za klamstvo. Hneď po zverejnení kauzy Sasanka Kočner tvrdil, že kameru mu do kuchyne niekto namontoval bez jeho vedomia. Trestné oznámenie vtedy nepodal ani jeden z aktérov kauzy. Podnet od fiktívnej osoby bol pôvodne adresovaný Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten sa ním odmietol zaoberať a posunul ho prokuratúre v Bratislave. Prípad teraz preveruje Okresné riaditeľstvo polície Bratislava III.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu