Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nadporučík Vido, ktorý upálil svojho soka v láske: Znížili mu trest!

Obžalovaný Peter Vido sa odvolal Zobraziť galériu (2)
Obžalovaný Peter Vido sa odvolal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Expolicajt Peter Vido, ktorý údajne v zúrivosti upálil svojho soka Petra Valíka v aute, si za tento hrozný čin odsedí 25 rokov. Krajský súd v Bratislave mu tak znížil pôvodný doživotný trest, ktorý mu stanovil nižší súd ešte v januári.

Nešťastná náhoda

Súd dnes Petra Vida odsúdil za obzvlášť závažný trestný čin úkladnej vraždy a podľa rozsudku jeho "obeť zahynula trýznivým, surovým spôsobom". Znížený trest si žiarlivý Vido odsedí vo väznici s maximálnym strážením. Expolicajt je však naďalej presvedčený o svojej nevine a tvrdí, že šlo len o „nešťastnú náhodu.“ Rodina odsúdeného s verdiktom nesúhlasí a neverí, žeby Vido „spáchal takýto zločin.“ Podľa slov jeho matky aj ostatných rodinných príslušníkov sa čin nestal a ide o „nezmysly.“ Po vyhlásení verdiktu predsedníčka senátu nariadila umiestnenie Vida do väzenia.

Môže požiadať o podmienečné prepustenie

Keďže bol doteraz vo väzbe približne štyri roky a bol dnes odsúdený právoplatne, mohol by požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia po ďalších 14-15 rokoch. Vido dnes v rámci odvolacieho konania mimo iného uviedol , že "nespáchal trestné činy, ako je uvedené v obžalobe“ a požiadal, aby odvolací súd vrátil vec nižšiemu súdu na nové konanie. Podľa jeho slov v písomnom odvolaní – „nie je agresívnou osobou a maximálne pri pripálení cigarety z jeho strany mohlo dôjsť k nešťastnej nehode pri ktorej napokon zahynul manžel jeho milenky“.

 

Obžalovaný Peter Vido sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

Januárový doživotný trest

Na spomínaný doživotný trest ho odsúdil 31. januára tohto roku Okresný súd v Bratislave. Verdikt však nebol právoplatný a Vida sa mohol voči nemu odvolať, čo aj napokon spravil. Preto dnes v kauze rozhodoval odvolací krajský súd. Súd dospel jednoznačne k názoru, že skutok nastal tak, ako je uvedené v obžalobe. Zdôvodnil mimo iného januárový verdikt predseda nižšieho súdu.       

"Čin spáchal surovým spôsobom a s mimoriadnou mierou brutality. Vieme si ťažko predstaviť, aké utrpenie prežila jeho obeť," vyhlásil prokurátor vo svojej takmer dvojhodinovej záverečnej reči. Obžalovaný má sklon k impulzívnej reakcii, prejavuje nízky stupeň pre realitu. "Skutok som nespáchal," povedal v januárovej záverečnej reči obžalovaný. Podľa Vida zo svojej žiarlivosti obeť samovražedný čin pripravila tak, aby on "si neprávom odpykal trest". Manželka obete, ktorá mala s obžalovaným milenecký vzťah, sa krátko predtým chcela s ním rozísť. Peter Vido, podľa januárového verdiktu súdu využil skutočnosť, že jeho obeť mala v minulosti samovražedné sklony.

Soka polial benzínom a zapálil

Predtým sa v tejto veci pojednávalo minulý týždeň 26. januára, v septembri a koncom júna. Podľa obžaloby bývalý policajt svoju obeť - Petra Valíka polial benzínom a zapálil. Súd proces vlani v septembri prerušil, pretože dal Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline vypracovať znalecký posudok a čakal na jeho vyhotovenie.

Proces pokračoval koncom júna minulého roku čítaním listinných dôkazov. Šéf ústavu Gustáv Kasanický bol vtedy na študijnom pobyte v USA, preto mu nebolo možné položiť otázky k novému posudku. Na predchádzajúcom pojednávaní jeden zo znalcov pripustil, že požiar v aute, v ktorom v lete 2008 uhorel Valík, mohol vzniknúť podľa verzie obžalovaného. Ten pred súdom tvrdí, že Valíkovi, ktorý už bol poliaty benzínom, podal cez pootvorené okno zapálenú cigaretu.

Znalec Albín Kostolanský vychádzal z lekárskej správy, podľa ktorej mal údajný páchateľ Vido popáleniny na rukách a tvári. Ak by bolo okno auta rozbité alebo celkom otvorené, musel by byť podľa znalca obžalovaný popálený aj na trupe svojho tela. Iný znalec však v posudku pre súd vylúčil verziu obžalovaného. Súd by mal na základe nového posudku z Ústavu súdneho inžinierstva rozsúdiť spomínané protichodné názory.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu