Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Policajná brutalita na vlastnej koži: Právnik radí, ako sa brániť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Včera sme vás informovali o policajnej brutalite, ktorú na vlastnej koži pocítil Matej (23) z Banskej Bystrice. Pri bežnej policajnej prehliadke ho podľa jeho výpovede mal muž zákona vytiahnuť z auta a mimo dohľad jeho kamaráta dvakrát udrieť do oblasti ucha a spánku. Opýtali sme sa preto právnika Erika Schwarcza z advokátskej kancelárie GHS Legal, ako má v takýchto prípadoch postupovať bežný smrteľník.

Podľa neho v tomto prípade konanie policajta môže byť označené za trestný čin, za ktorý by policajt mohol poputovať do väzenia na štyri až desať rokov. „V takomto prípade má poškodený občan právo sa s podaním trestného oznámenia obrátiť na políciu, prokuratúru, prípadne ktorýkoľvek súd,“ uviedol Schwarcz.

Ak má poškodený pocit, že policajt nepostupuje podľa predpisov, má možnosť sa na základe zákona o sťažnostiach obrátiť na Sekciu kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra. Tá je nezávislá od štruktúr Policajného zboru a svoju sťažnosť môže podať s tým, že jeho totožnosť bude utajená. Postihnutá osoba však nemôže sťažnosť podať bez uvedenia identity, na polícii ju nemusia prijať. Na základe prešetrenia sťažnosti môže Sekcia kontroly iniciovať disciplinárne konanie a výsledok musí oznámiť sťažovateľovi.

A napokon vám ponúkame postup, v prípade, že sa dostanete do podobnej nepríjemnej situácie. Dôležité je zapísať si najmä identifikačné číslo, meno a priezvisko policajta. „Tieto údaje sú súčasťou policajnej rovnošaty a policajt je povinný nimi preukázať svoju príslušnosť k Policajnému zboru,“ vysvetľuje právnik. Odporúča zapamätať si čo najviac ďalších údajov, ktoré by mohli napomôcť pri objasnení protiprávneho konania policajta. Ako napríklad ŠPZ policajného auta, kontakt na prípadných svedkov, čas udalosti a fyzický popis muža zákona.

Ak vám policajt spôsobí nejaké zranenia, je nevyhnutné bezodkladne navštíviť lekára, ktorý vypracuje lekársku správu. Tá je následne dôležitým podkladom pre trestné konanie. „Uvedené informácie občan následne uvedie do trestného oznámenia resp. do sťažnosti,“ dodáva Schwarcz na záver.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu