Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauzu vrážd starčekov vo Vinosadoch provostupňový súd opäť odročil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava I (OS) mal v utorok opätovne pojednávať v kauze vrážd starčekov, ktorá sa odohrala v marci 2010 v obci Vinosady (okres Pezinok). Senát proces odročil na 5. marca, keďže sa na poslednú chvíľu ospravedlnil jeden z prísediacich senátu. Na pojednávanie sa dostavil hlavný obžalovaný Márius M., ktorý je medzičasom na slobode, viacerí svedkovia a znalci.

Senát OS BA I síce v máji 2016 odsúdil obžalovaného Máriusa M. k trestu odňatia slobody vo výmere 20 rokov so zaradením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Druhého obžalovaného Lukáša Takáča oslobodil spod obžaloby Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, no verdikt nebol právoplatný.

Krajský súd (KS) v Bratislave začiatkom septembra 2017 zrušil rozsudok v odsudzujúcej časti v celom rozsahu vo vzťahu k obžalovanému Máriusovi M. Zistil viacero procesných pochybení OS pri vykonávaní dokazovania. Zároveň prikázal doplniť znalecké dokazovanie v odbore antropológia, objasnil hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Po vrátení prípadu na súd prvého stupňa od novembra 2018 do decembra 2019 bolo vytýčených v prípade šesť hlavných pojednávaní, všetky však odročili.

OS BA I prvostupňový rozsudok vyniesol 12. mája 2016. Lukáša Takáča vtedy oslobodil, keďže nebolo preukázané, že sa na činoch spoločne s Máriusom M. podieľal. Voči rozsudku sa odvolal obhajca Máriusa M. aj prokurátor. Lukášovi Takáčovi navrhol prokurátor KP v Bratislave len desaťročný trest odňatia slobody, keďže bol v čase spáchania činu mladistvým. Podľa obhajoby počas celého konania nebol zabezpečený ani jeden dôkaz, ktorý by preukázal vinu obžalovaných.

Senát prijal obžalobu

Trojčlenný senát prijal obžalobu v kauze už koncom augusta 2011 a zároveň vtedy vytýčil termín hlavného pojednávania. Obeťami tínedžerov boli 99-ročný Američan a 83-ročný dôchodca z obce Vinosady. Mladíci boli obžalovaní z vraždy spolupáchateľstvom, čiastočne dokonanej, čiastočne v štádiu pokusu, v jednočinnom súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spolupáchateľstvom.

V čase brutálnej dvojnásobnej vraždy z marca 2010 v obci Vinosady mal jeden z obvinených 19 a druhý 17 rokov. Lukáš T. a Márius M. podľa polície a obžaloby neoprávnene vnikli do rodinného domu na Modranskej ulici. Obaja muži zomreli na následky úderov a bodno-rezných zranení. Vnútri rodinného domu sa nachádzala aj 80-ročná žena, ktorú sa dvaja mladíci rovnako pokúsili usmrtiť. Obvinení jej spôsobili päť bodných rán na chrbte a dve bodné rany v oblasti hrude.

Viac o téme: VraždaKauzaStarčekoviaSúd Vinosady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu