Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spoveď Bašternákovho spoluväzňa: Odsúdený podnikateľ sa má ako v bavlnke, má aj poskoka

Ladislav Bašternák Zobraziť galériu (4)
Ladislav Bašternák (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Po väznici behá v trenkách, oddane mu slúži poskok a oproti iným odsúdeným má nevídané výhody. Reč je o neslávne známom podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, ktorý si odpykáva päťročný trest za daňové podvody v base v Dubnici nad Váhom.

Na rovnakom mieste je v chládku aj exminister Marian Janušek, odsúdený na 11 rokov za nástenkový tender. A v ich spoločnosti sa pod dohľadom dozorcov ocitol aj 35-ročný Tibor. Živila ho geodézia, zavaril si však podvodmi. Práve preto skončil v base, kde strávil tri a pol roka. Trest mu skrátili pre dobré správanie.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom.
Zobraziť galériu (4)
Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom.  (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Po tom, ako opustil väzenské múry, rozhodol sa prehovoriť o tom, ako to vlastne chodí na mieste, kde by sa žiaden vzorný občan nechcel ocitnúť. A jeho spoveď svedčí o tom, že aj za mrežami platí dvojitý meter. Rozhovor priniesol denník Nový Čas.

Väzenská celebrita

Čo sa týka Bašternáka, vo väznici sa údajne nemá vôbec zle. Tibor opísal, že si skrotil chlapca Davida, ktorý mu robí poskoka. Nakupuje, skladá bielizeň, keď je treba, uvarí kávu. Ostatní väzni mu vymysleli noblesnú prezývku – komorník. Prečo slúži Bašternákovi? Tibor vysvetlil, že možnou motiváciou je, že nemá rodinu, je bezdomovec a kedysi fetoval. Nemá teda nič a je to pre neho príležitosť.

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (4)
Ladislav Bašternák  (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Bašternák má aj iné výhody. Pre bežného väzňa je náročné získať úľavu od práce, keď ide k lekárovi. Väzenská celebrita vraj nemala problém ani s tým, aby v sprievode eskorty navštívil súkromného zubára.

Dozorcov tiež netrápi, ak chodí neustrojený, teda nemá na sebe väzenský mundúr. V iných prípadoch je za také správanie odsúdený priamo disciplinárne upozornený. Keď to spravil Bašternák, tak mu len povedali: ‚pán Bašternák, v trenkách nám tu nebehajte, oblečte sa‘,“ dodal Tibor s tým, že norma pre neho neplatila ani čo sa týka strihania. Každý má byť totiž ostrihaný jednou dĺžkou. Pre svoj status boháča si navyše Bašternák užíva aj pozornosť spoluväzňov. Má peniaze a teda aj pätolizačov.

Zverejnili majetok podvodníka Bašternáka... To budete čumieť: Doma má arzenál zbraní ako terorista!

Zbor väzenskej a justičnej stráže informácie Nového času popiera. „Dištancujeme sa od tvrdení, ktoré boli obsahom vám prezentovaných informácií. Všetky práva odsúdených ustanovené zákonom o výkone trestu odňatia slobody sa zaručujú všetkým odsúdeným v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania,“ uviedla hovorkyňa dozorcov Katarína Nováková.

Posvätná lyžička

A čo Bašternákovi veľmi chýba? Tibor uviedol, že jeho osemročná dcérka. Má dokonca lyžičku, ktorou jedla a stala sa pre neho akýmsi talizmanom.

Bývalý spoluväzeň ho ale opísal ako tichého. Údajne komunikuje s ostatnými len málo. Pôsobí arogantne a slizko. Na otázku, či niekedy spomenul expremiéra Roberta Fica, Tibor priznal, že o politikoch Bašternák nehovoril.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (4)
Marian Kočner  (Zdroj: Jan Zemiar)

Reč však z jeho strany padla na Mariana Kočnera. „Obvinenia voči Kočnerovi sú vraj mediálny konštrukt. Spomínal na ich spoločné dovolenky, cestovanie vrtuľníkom na Donovaly, drahé poľovačky v Afrike. Spomenul raz aj to, že kúpil manželke kabelku za 50-tisíc eur,“ poprezrádzal Tibor.

Viac o téme: SpoluväzeňLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu